Monday, November 30, 2009

Bukit Panchor


Bismillah,

Gambar2 ini sudah lama. Sengaja saya uploadkannya semula. Sebelum ini ntah kenapa takde mood nak letak gambar ini. Mungkin sebab frust dengan takat airnya yang tidak sampai ke lutut...huhuhu... Tapi setelah kufikir2 balik, yang tak seronok itu cuma saya dan hubby. Anak2 kami macam biasa buat tabiat nak berumahtangga di sungai pandaemoticon.




Lihat sahaja muka gembira Uwaiys ini. Walaupun dia memakai kasut pink kakaknya tapi apa dia heran?? Yang penting, boleh mandi selain dari mandi kat umah dan kene leter popet2 dengan umi yang menjerit2 suruh keluar bilik air!!!pandaemoticon



Tengoklah betapa ceteknya air, Usamah duduk pun tak tenggelam penuh lagi kaki dia...tapi budak2 ni gembira macam mandi kat lagoon aja.





Kadang2 umi rasa anak dara umi yang sulung ini sangat comel. Yang bawah sekali itu, adalah CD2 yang nak dipakaikan kepada Uwaiys dan Arwa lepas mandi. Tapi skang Uwaiys dah free...hihi



Arwa time ni kecik sangat lagi. Sorilah Arwa umi tak ingat nak lap hingus dulu sebelum amik gambo. Dia pun asyik mandi atas riba umi aje.

So, mana umi dengan abah diorang??

Okeh ini adelah umi yang senget dan belakang itu adelah abah yang sedang mengawal lalu lintas...ahahaha... :P

Tak lama kami di sini..adelah dalam sejam tak sampai rasanya. Sekadar nak bagi anak2 main2 loncat2 dan ingat bahawa kami adalah orang yang suka bawa mereka ke tempat yang tiada bayaran untuk enjoy....hihihihi.....Makanan? Ada tau bawak bekal tapi makan dalam kete aje...

*love nature n save money. Gunakan CD!!!! :P

Sunday, November 29, 2009

Tindakan Awal Kurangkan Risiko Pesakit Tua


Bismillah,

Ehehe..sekali tengok macam nak buat iklan ubat ye tak?? qooemoticonBukan2..saya sedang mahu mempromosi gaya hidup sihat. Kenapa kita kena buat tindakan awal bagi mengurangkan risiko pesakit tua?? Sebabnya begini... Cuba kita bayangkan seorang tua, yang tiba2 sakit dan kesakitan itu tidak dijangka2.

Tambahan pula, dalam perancangan si anak, tak ada pula satu dari list perancangannya itu menyebut 'Jaga mak abah yang sakit'...ha ha..tak baek tau!!! Sebenarnya baru aje lagi, saya terfikirkan ini. Lebih kurang seminggu dua yang lepas. Ketika merenung2 impian suami saya yang mahu tinggal di Pantai Timur. Owh, saya tidak kisahkan itu...saya cuma risaukan mak dengan abah saya saja.

Saya melihat kepada tok saya di kampung. Mujurlah juga ada opah baru yang mahu berkahwin dengan dia aritu. Astaghfirullah...ape punya ayat da...tapi memang betul pun begini. Saya terbayang jika tiada opah tu, maka sapelah yang nak jaga tok dengan mata yang tidak nampak tu??

Saya lihat sendiri opah yang sakit tulang2 sendi tu panjat tangga bawa sedulang makanan dan acu tangan tok kepada lauk di dalam talam itu. Opah juga cerita satu2 apa yang cicit2 atok buat masa dia tengah makan. Tak cukup dengan tu, cerita yang tengah main di TV juga dia cerita dekat tok. Hhuhuhu..sungguh besar jasa opah...qooemoticon

Lalu, saya terlalu bimbangkan mak dengan abah saya. Eh..mereka OK. Malah alhamdulillah dalam umur itu mereka sihat. Oklah..abah saya adalah darah tinggi dan saya yakin ianya under control. Mak? Mmm...saya perati ramai adik beradiknya yang sakit sakit sendi tapi maklah yang paling kurang kesan sakit itu. Mereka pada mata saya masih sihat alhamdulillah....

Saya kini sudah mula berdikari sendiri. Jika sebelum ini mak saya banyak membantu saya menjaga anak2. Eh..sedang saya menaip inipun anak2 berada di rumahnya. Sekejap lagi mungkin saya akan bawa mereka pulang. Itu bukan apa...sekadar memberi terapi kepada seorang opah tentang cucunya dan cucu2 kepada opahnya.

Ya..kami dah mula jarang berkunjung ke sana, kerana saya akui saya adalah orang yang mungkin bersikap lepas tangan jika berada lebih lama di rumah mak. Suami saya selalu tegur saya tentang hal ini. Satu dugaan bila berada di rumah mak adalah mengantuk dan TV :P Maklumlah rumah kami tak ada Astro..huhuhu...Ops...ni apahal dari cerita kesihatan kepada sesi luahan perasaang ni??

Penyakit-penyakit pada lanjut usia
Selalu yang datang ke kedai spek, saya akan tanya soalan rutin antaranya, "Macik pacik ada sakit apa2?" Dan jawapan yang mendapat graf tertinggi adalah sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi. Selain dari itu, adalah biasa jika saya dan staff2 memimpin pergi makcik2 yang tua ini kerana sakit urat atau sendi yang mereka deritai.

Itu yang selalu berkunjung di kedai kami. Selebihnya :
  • infeksi paru2
  • tumor
  • rheumatik (ini sakit urat lah kan??)
  • pereputan tulang
  • cirit birit
  • gangguan saluran hempedu
  • kurang darah
Gejala dan tanda penyakit
Kadang2 kita tidak sedar ini semua berlaku. Malah kejadian ini selalu berlaku kepada orang lelaki...manakan tidak, mereka kan ala2 control the macho. Mereka sudah rasa di dalam diri mereka bahawa ada sesuatu yang tidak enak tetapi tetap tidak juga pergi ke klinik untuk pemeriksaan. Sedar2, mereka tidak boleh bangun dan terpaksa di usung ke hospital dan setelah diperiksa, mulalah isteri dan anak2 buat drama menangis tak tentu punca. Jadi cuba perhatikan antara tanda2 awal ini :

  • halusinasi - mereka mula rasa ada yang berbisik2 kepada mereka. Malah kadangkala mereka kata ada bayang2 di depan mereka. Huhu..ini mungkin sahaja akibat dari sesuatu yang berlaku di dalam mata sehingga wujudnya perkara itu.
  • perubahan perilaku - dari banyak cakap kepada diam contohnya. Jangan anggap ini perkara biasa. Hihi...buat masa ini abah saya masih kuat bergurau. Malah dia suka buat kami marah2..tapi marah kami pun sekejap aje, karang2 kami ketawa bila ulang balik apa dia buat...huhu...
  • pola tidur yang berubah - dari tidur malam kepada tidur siang
  • jatuh - kadang2 kita ingat tergelincir tapi sebenarnya ada sesuatu yang lain yang menjadi punca...mungkin dia pening atau matanya gelap tiba2??
  • buang air yang tidak terkawal - tanda ini bukan sengaja dibuat2...ia memang ada penyakit yang menyebabkan keadaan ini OK...contohnya saraf tulang belakang yang lumpuh...
  • Tak mampu bergerak - asyik terbaring sahaja.
Tindakan awal
  • Jangan biar mereka keluar rumah seorang diri
  • Sentiasa berwaspada
  • Pakaikan diapers - tapi ingat anda perlu menyucikannya setiap kali mereka mahu solat. Solat itu masih wajib melainkan mereka dah benar2 nyanyuk
  • Jika mereka lumpuh dan tidak mampu bergerak lagi - alih2kan mereka sekerap mungkin supaya mereka tidak terus2an lenguh. Jangan lupa untuk mengurut2 mereka
Mak saya kata, jaga orang tua perlu kesabaran yang tinggi dan saya percaya dengan kata2nya. Silap2 dari hendak membuat pahala, kita akan lebih banyak membuat dosa dengan mengeluh2 sahaja. Saya berharap, semoga saya dan ahli keluarga saya akan ada semangat dan keikhlasan ini dalam menjaga ahli keluarga yang mungkin akan diuji dengan kesakitan.

*Sesungguhnya sebenarnya yang diuji itu tidak hanya yang sakit tetapi yang menjaganya juga.


Saturday, November 28, 2009

Nur Kasih : Suatu Pandangan


Bismillah,

Hihi...saya juga layan Nur Kasih malah, malam tadi saya menang berebut remote Astro kat umah mak saya ni dengan suami saya. Sebab cerita lain saya tak tengok kecuali Wonderpets dan kebetulan sekali cerita ini saya follow dari mula. Ulangannya pun saya tak tengok, selama yang saya tengok Nur Kasih ni adalah yang ditayangkan pada malam hari Jumaat sahaja.

Mmm..semalam mengalir jugak aa air mata. Huhu..suami I buat2 tak nampak aje... Ntah nape tak pasal2 aje air mata mengalir sket masa endingnya. Sedih jalan ceritanya ke, atau sedih cerita itu nak habis saya pun tak ingat dah. Sepanjang cerita itu, saya emo sikit bila watak Sarah muncul. Suami saya pula tak abis2 usik saya dengan watak Sarah.

Saya takmau ulas panjang2 sangat sebab ulasan Lyna MSK sudah cukup mantap. Cuma satu, ini mungkin bukan komen kepada drama ini. Rumahtangga yang benar2 ditunjangi oleh tiang aqidah, sebenarnya tidak sekaku yang ada dalam drama itu. Apa yang saya cakap ini tidak sesuai didramakan. Seperti juga ia tidak ditulis oleh Fatimah Syarha dalam setiap karyanya.

Ada masa ahli keluarga ini, tetap bergurau senda. Tetapi gurau senda itu selalu sahaja berhemah. Mereka juga ada masa untuk bersukaria tapi sukaria itu selalu ada batasannya. Juga, mereka saling menjaga antara satu sama lain. Susah untuk saya cerita tanpa melihat sendiri. Ia adalah sesuatu yang sangat indah.

Keindahan itu datang dari kebergantungan yang kuat kepada ALLAH SWT. Semasa zaman sekolah dan zaman UKM saya, saya pernah melihat keadaan ini di beberapa rumah kawan2 saya. Sehingga saya selalu berharap2 agar dapat duduk dalam keluarga yang seperti itu juga. Ini terbawa2 sehingga saya minta emak saya mendoakan agar saya dapat kawin dengan ustaz semasa dia ke Mekah.

Hihihi...sehingga akhirnya saya ditemukan dengan suami saya yang cool ini. Pun saya tidak kelaskan keluarga kami sebagai keluarga yang mengamalkan watak2 keluarga Islam yang agung itu. Kami masih tercari2 formula yang sesuai untuk melaksanakannya dan saya harap formula2 yang kami gunakan ini adalah semakin membaikkan keadaan kami.

Ada masa, ketika memandang anak2 perempuan yang masih kecil dan bertudung, juga ketika mendengar tohmahan mata yang memandang, saya rasa begitu down. Tapi perasaan itu cepat2 saya tepis kerana apa yang anak2 saya cuba amalkan ini bukanlah dipaksa2 sangat. Malah ia benar2 mengikut fitrah.

Menutup aurat adalah satu cara untuk lebih mendekati jiwa Islami... Dengan menutup aurat, kita lebih sinonim dengan Islam. Kanak2 sekecil Arwa juga mampu menelannya dan saya rasa rugi ketika kecil dulu, saya diperli2 oleh abah kerana tidak memakai tudung. Malah banyak lagi perkara yang saya lakukan ketika kecil, jika dikenang2 saya akan tersenyum kelat. Kelat kerana terkenang kenakalan saya dulu....huhuhuhu

Apakah yang saya merepekkan ini? Kita sedang menumpukan kepada cerita Nur Kasih kan?? Saya berharap lebih banyak lagi karya2 seperti Nur Kasih ini. Oh ya...selepas itu ada Taubat Nasuha ye?? Saya tak tengok kerana sangat mengantuk. Sebelum terlena tu sempatlah tengok Zorro...huhuhu...

Mak saya kata cerita Taubat Nasuha tu elok sangatlah kalau golongan encik2 suami tengok...hihihi... Yakah??

Friday, November 27, 2009

Salam Aidiladha Buat Semua

Puzzibits


Bismillah,

Kalian saya tak pasti kalian dulu pernah tak main satu permainan ini. Ia adalah satu papan putih yang disertai dengan paku payung tumpul berwarna warni untuk dicucuk2 atas papan putih tadi bagi membentuk gambarajah. Mak saya ada belikan saya satu yang ini dan saya masih ingat saya bermain dengannya dulu.

Sekarang saya tak pasti sama ada di kedai mainan ada terjual benda ni ataupun tidak. Tapi online punya ada. Sila buka link ke Puzzibits. Jika ada terjual di Malaysia, elok juga kalau dapat dibelikan kepada anak2 kan?? Actually saya teringin nak dapatkan satu. Atleast yang sama macam yang saya main dulu. Huhuhu...Ia adalah asas kepada nak buat cross stitch dan lain2 lakaran.

Puzzibits ini, kita dapat bentukkannya menjadi objek 2D (leper) dan 3D (bersegi2). Tapi jika anda sahaja mahu cuba2 anda boleh tekan Puzzi Studio. Saya dah cuba buat satu dan lakaran tak sampai 5 minit saya itu membuahkan ini. Asmaa' pun bertanya kenapa bunga ni tangkainya senget?? :P


*Hodoh sangatkah??

Thursday, November 26, 2009

Window Shopping Bertukar Menjadi Shopping Sakan



Bismillah,

Jika suami ku membaca entry ini pastu dia akan meraup2 kepalanya yang berambut nipis itu. Bukan salah saya ye rambut dia nipis. Dia yang nipiskan masa nak berbekam beberapa minggu lalu. Bila mintak nak tangkap gambar, he refused. Well actually dia OK tapi takleh letak dalam blog :P. Huh...kalau saya tau dia tanak kasi, baik saya tangkap senyap2 dan letak senyap2 aje gambar tu...hehehehe...

Sebenarnya gambar ini dah lama. Sebelum zaman kejatuhan ekonomi bulan November ini. Ketika itu, saya boleh mengumpul banyak duit RM 10. RM50?? Semuanya saya bayar hutang dan bank in ke dalam akaun company. Tinggalla belen2 duit RM 10. Hihihi... Saya pun bukan jenis orang yang suka window shopping. Sebabnya saya akan menguap dua minit sekali. Jadi, kalau nak shopping saya akan tulis dulu apa yang saya nak beli.

Hari itu, selesai aja beli barang dapur (maklumla macik kuat masak :P) saya lihat jam dan perasan, 'Owh masih awal lagi. Masih ada 'me time'. Lalu saya pusing stereng menuju ke kedai RM 2 dan D.I.Y di sini. Hasilnya semua ini ku rembat...


Kertas keras dan kertas A4 berwarna untuk bajet buat kraf la kunun... :P

Pensil kaler ni kalau saya singgah aje ke kedai ini atau Long Wan saya mesti beli bukan sebab apa, nak buat stok kanak2...24 batang RM3.80 aje

Yang ni RM 10 aje. Saje suruh diorang nganga depan monitor komputer. So that umi boleh sapu sampah, tido dan lain2... :P Actually ini untuk membiasakan diorang dengan English...buat masa ni syaa sedang menunggu mcm mana caranya k.Hanz ajar anak2 nya English....

Buku ni rasanya RM 2-3 sahaja. Dalamnya ada simple2 kraf just untuk membuka minda mereka supaya boleh menghasilkan sesuatu dari sesuatu...

Bahan asas untuk buat kraf

Yang ni kertas origami dengan pelekat bergambar. Actually dah bajet untuk buat sesuatu tapi tinggal nk tunggu masa yang sesuai untuk buat bersama.

Pensil ini juga untuk stok, diorang ni rajin mengasah bakat pensil.


Dalam tak sedar boleh terbeli 2 kali Mingguan Wanita!! Tu lah beli aje tapi tak baca...
Sedangkan yang dicari dalam majalah tu hanyalah resepi nan secebis ini :P


Yang ni saje nak tayang, saya beli masa kerja di Kota Bharu dulu. Ada aje edisi yang seperti ini saya akan beli sedangkan masa tu Asmaa' kecik lagi. Tapi sampai skang satu kraf pun tak terbuat. Sila boo saya beramai2...hihihihi

*Saya dah bgtau kan sampai hujung bulan ni anda kene layan gambar saya yang tak semenggah ni aje?? :P

Antara Batu Dan Sabut


Jika diberi pilihan antara batu dan sabut, anda pilih yang mana?

Untung sabut timbul, untung batu tenggelam... Saya pilih batu, kerana walaupun dia tenggelam dia masih dikatakan untung. Jika dibakar, sabut akan lenyap menjadi abu tetapi batu kekal begitu. Sekalipun dititisi air sehingga berlekuk, batu masih bertahan lama berbanding sabut yang akan mereput menjadi lunyai tidak bermakna. Jika batu dipanas-panas, ia akan panas tapi jika tidak dipanaskan, ia akan sejuk sendiri tetapi jika sabut, menjadi abulah ia.

Jika di dalam air, batu tetap kekal begitu kecuali air yang amat deras melanggarinya, tetapi sabut selalu terumbang-ambing di permukaan tanpa dapat mengemudi diri sendiri.

Itu pilihan saya...pilihan anda bagaimana??

*entry ini adalah khusus untuk menjawab entry Miela yang ini. Dua jawapan paling menarik akan dapat satu Coolababy One Saiz Pocket Diaper Warna Putih dan UK Magic Bio-Tech Herbal Antivirus Formula 5ml

Wednesday, November 25, 2009

Projek 'Care For Kakyong' Telah Berjaya!!!



Bismillah,

Dengan izin ALLAH dan berkat kerjasama rakan2 blogger, maka dengan ini saya mengumumkan nilai RM 1100 yang kita kumpulkan telah dipenuhi pada malam ini. Lihat detel di bawah sebelum saya mengulas lanjut :

Berikut adalah fakta nombor berkaitan Project Mega Blogger ini :

Tarikh Bermula : 18 November 2009
Jumlah Sumbangan Cadangan : RM 10 seorang
Sasaran Kutipan Total : RM 1100
Jumlah Terkumpul : RM 1170
Jumlah Penderma : 38 orang
Tarikh Akhir Sumbangan : Sehingga kutipan mencukupi

Hari Pertama
Jumlah Kutipan : RM 250
Jumlah Penderma : 10 orang

Hari Kedua
Jumlah Kutipan : RM 460
Jumlah Penderma : 8 orang

Hari Ketiga
Jumlah Kutipan : RM 175
Jumlah Penderma : 8 orang

Hari Keempat
Jumlah Kutipan : RM 15
Jumlah Penderma : 1 orang

Hari Kelima
Jumlah Kutipan : RM 220
Jumlah Penderma : 7 orang

Hari Keenam
Jumlah Kutipan : RM 50
Jumlah Penderma : 3 orang

Fakta Menarik
Penderma RM 250 : 1 orang
Penderma RM 100 : 4 orang
Penderma RM 50 : 2 orang
Penderma RM 30 : 3 orang
Penderma RM 20 : 6 orang
Penderma RM 15 : 1 orang
Penderma RM 10 : 19 orang
Penderma RM 5 : 1 orang


*Dua orang penderma RM 30 menggunakan akaun Bank Islam saya dan saya belum masukkan ke dalam Maybank lagi. Insya ALLAH akan pindahkan secepat mungkin...

Jelas di sini, kita tidak memerlukan jangka masa yang lama. Saya sangka mungkin kita mengambil masa 3 minggu untuk mendapat jumlah sasaran. Tetapi alhamdulillah, doa kita didengari ALLAH.

Juga saya turut rasa kagum dengan jumlah2 yang tinggi yang didermakan oleh seseorang individu. Betapa ALLAH telah menaburkan dalam hati2 kita ini ukhuwwah yang mantap sehingga tidak terasa rugi untuk menolong.

Saya pasti kakyong akan mengalir airmata mendapatkan ini. Buat masa ini, baik saya mahupun Miela, kami tidak membuka mulut tentang hal ini kepada kakyong. Harapan saya, tidak ada blogger lain lagi yang akan pecahkan rahsia ini.

Status sekarang, komputer idaman kita itu sedang diperkemaskinikan dan akan di servis dahulu oleh tuan punya. Juga saya sedang memikirkan kaedah terbaik untuk menyampaikan lappy itu. Adakah blogger2 di kawasan sekitar Ipoh ini ingin sama2 berada dalam suasana penyerahan komputer? Jika ya...sila komen dalam kotak komen di bawah ya.. Jika ramai yang mahu turut serta, saya akan cuba uruskan masa penyerahan dengan lebih kemas.

Oh ya, baki sasaran yang dah terlebih itu, tapi semua orang setuju untuk berikan saja kepada kakyong. Anda yang mana telah membuat entry kempen diharap dapat delete dari blog anda, ataupun gantikan sahaja isikandungannya dengan entry saya ini.

Saya doakan semoga ALLAH menggantikan yang lebih baik buat diri anda tidak kira sama ada anda menyumbang, atau anda menyebarkan kempen, atau sekadar berdoa untuk projek ini. Semua itu, tidak kita ketahui nilainya di sisi ALLAH.

Akhir kata, saya mewakili kakyong ingin mengucapkan terima kasih di atas jasa baik kalian. TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA...dan saya juga tumpang ukhuwwah kalian dengan kakyong :)

Sila Cadangkan Tarikh Penyerahan Lappy Utk Kakyong


Bismillah,

Hoho...sepatutnya ini saya tulis semalam. Tapi semalam, tahap mengantuk saya adalah 10.5 skala Richter. Seluruh vision saya bergegar2 sehingga saya tidak dapat fokus dengan baik monitor saya ini. Mengandung 29 minggu sekarang menyebabkan saya perlu lebih masa untuk menggentel pusat diri saya dan baby saya. Saya rasa jika mahu dikira, sejam paling kurang 5 kali saya ke toilet.

Jikapun saya tidak ke toilet dalam masa sejam, itu hanyalah ketika saya tidur dengan lena. Malah sekarang jika saya dalam keadaan lena, saya susah terjaga kecuali jika saya benar2 mahu ke tandas. Jadinya, jika saya tidak mahu kerap berulang ke tandas, saya perlu tidurlah kan? Hihihi... sekarang ini saya tidak bermimpi kawan2. Kerana saya tidur dalam erti kata sebenar.

Tadi pagi pula, 2-3 orang customer datang membuat cermin mata. Saya rasa, mereka yang di Parit Buntar adalah sangat bergantung dengan duit gaji kerana baru hari ini pelanggan saya menunjukkan muka. Malah ada yang lebih memeranjatkan sepasang suami isteri berbangsa Cina juga tersesat masuk ke dalam kedai kami.

Alhamdulillah, rasa legalah sikit hari ini. Manakan tidak kawan2, dari 3 hb Nov lagi, saya tertangguh2 untuk membuat pembayaran hutang, bil segala tetapi harapnya keadaan ini beransur pulihlah. Tadi tu kiranya saya sampai tak sempat masak awal. Udahnya kami ank beranak makan tghari pukul 4 petang. Siap convert Fahrenheit to Celcius di link ini lagi gara2 ikut resepi tapi oven saya ada darjah Celcius aje.

Hihihi...adalah boleh jika anda mahu kata saya maknenek kuat berleter. tajuk bukan main alih2 cerita hal saya plak. He he.. Actually tadi saya mesej kakyong dan bgtau ada sekumpulan blogger akan datang ke rumahnya dan minta dia letakkan tarikh. Dia eksaited tapi takut2 juga. Saya kata lagi, mungkin kita akan buat pot luck style.

Jadi sekarang saya perlukan cadangan tarikh. Buat masa ini lappy itu adalah rahsia cuma yang kakyong tahu, kita akan berkumpul di rumahnya itu sahaja. Jadi anda ada cadangan tarikh tak? Kalau tanya saya, saya mahu cadangkan Ahad minggu lepas raya iaitu 13 Disember. Saya tidak dapat pergi pada 12hb kerana sahabat2 UKM saya akan berkumpul di rumah saya hari itu.

Atau jika kalian berminat dengan tarikh 12hb, sila teruskan perancangan. Saya hanya akan melihat update kalian melalui blog sahaja dan itu memadai kerana yang penting adalah kakyong mendapat laptop itu dan dapat meneruskan mencari rezeki.

Okeh saya juga nak quote sikit dari blog Miela adik ipar kakyong :

Daku tak sangka projek ini berjaya dalam tempoh yang amat singkat. Ternyata Kak Yong amat dirindui oleh semua. Secara peribadinya Kak Yong sememangnya seorang kakak yang amat prihatin dan penyayang. Dulu masa dia kerja Akauntan dan bergaji besar, dialah tulang belakang keluarga. Dialah yang menyara adik2 yang kecil dari segi pembelajaran dan segalanya. Maklumkah kami nie bukan dari golongan yang ada..ada.. makbonda memang selesa lah masa nie.. kami ni baru nak hidup..so cik abgku pun x mampu lakukan seperti yang kak yong lakukan. ... tak pernah berkira wang ringgit atau keringat... malah sekarang pun kami pasti berkumpul ramai-ramai adik beradik dirumahnya berbanding rumah makbonda...maklumlah rumah makbonda tu sebelum nie kecik je..baru setahunlah cikabgku n adik beradik besarkan dapur klu tidak x celus kata orang perak.. Adik2 cik abgku dari Naila ke Ainun merasalah mengikut Kak Yong berjalan merata Malaysia.. asal cuti je diangkutnya adik2 melancung..cuti--cuti.. malaysia.. kesian Fikri, Anis dan Aliya kurang merasa tu semua sekarang... kak yong suka berusaha untuk mendapatkan sesuatu dan tidak suka bergantung kepada orang lain.. daku pernah suggest dgn dia suh keje kat Kilang Cik Abgku waktu tu ada kekosongan Akauntan dengan gaji lebih kurang RM3800 keatas.. namun kerana anakanda tercinta, beliau menolak. Lebih senang dengan Freelance Account je... dan disebabkan itulah Laptop amat penting dalam hidupnya. Moga dengan Laptop baru sumbangan rakan2 blogger ni dapat merubah dan menceriakan hidupnya.. Pastinya beliau akan terharu dan tak kan lupakan budi baik anda semua. Dan penjelajahan beliau pasti berlipat kali ganda.
Semoga ALLAH melipatgandakan ganjaran dan melimpahkan rezeki kepada kalian semua. Saya juga tidak sangka begini sekali ukhuwwah yang terjalin tanpa pernah bertentang mata....

*oh ya, kakyong ada juga cadang kot2 kita nak berkelah ke Ulu Chepor...amacam??

Am I Eligible To Become A Contributor to MBP?

Bismillah,

I'm quite certain that many of us knew about this new MBP's project. MBP is searching for 10 guest bloggers that will be known as MBP Contributors. This is what I quote from MBP :


If you think you have a bit passion in writing and would love to share your experience in blogging/working at home/make money blogging with other mommies, we invite you to become MBP Contributors.

It is an appreciation if we can write in MBP. Well, it is not about the reward points but it is another step that I grab in blogging. Plus, we have to write in English. I am a moderate in writing in Malay but I still wan to try my best in this program. So, how about U? Don't U want this Badge in your blog?

mbp_contributor

I think this is the best step for MBP in enliven the writing style plus we can get acquainted with others. We can share what is good and what is not in blogging. Blogging is actually a good step to earn more money. Moreover, if U are a working at home mom or are deciding to be one, U have to have your own models and here, we can get more testimonial from blogging mother.

So, will you join me? Just follow the direction in this link and we will undergo an online interview before Ros select the 10 MBP contributors. But remember, if U have been chosen, U have to do your best or Ros will kick U out!!! :P


*mm..korang faham ke apa kawe tulis??hahahaha....boleh muntah darah kalau kawe jadi penulis MBP...

Saguhati Let's Get Organised :)

Bismillah,

It is really worthwhile to enter any contest. Lihat apa saya dapat hari ini selepas saya terlihat pesanan di shoutbox saya :

25 Nov 09, 09:21
hayatizain: salam sis. I have something for u. Please email me ur mailing add and phone no ya. My email addhayatizain@yahoo.com. Thank u

Lalu saya pergi ke blog Hayati Zain, haritu saya ada masuk contest Let's Get Organised

Let\

dan ia berasaskan kepada cabutan. Saya menang hadiah saguhati tapi sangat berbaloi bila saya dapat 2 pcs of Large Square Away from Dinitupperwarekiosk.


Okeh yang penting kat sini adalah cara2 peserta2 lain berkongsi bagaimana mereka organised kehidupan mereka.

IbuEmir ( undi 1-4)
MamaZharfan (undi 5-6 )
SitiSifir10 (undi 7-10)
Azie-rah (undi 11-18)
BettYone (undi 19)

Thanks Hayatizain!!!

Tuesday, November 24, 2009

Project Mega Blogger : Care For Kakyong (Launched)


Bismillah,

Ye..saya tau para blogger tak ada kelab berdaftar. Tiba2 ada keluar projek mega. Ntah AGM mana yang luluskan mende ni ek...huhu...

PENGENALAN
Kakyong72
  • adalah seorang blogger yang mana link ke blognya adalah : http://kakyong72.blogspot.com/
  • ibu kepada 3 orang anak dan menetap di Ipoh
  • bekerja sebagai akauntan sambilan (akauntan kah yang buatkan akaun orang itu??) dan ini adalah cara kakyong mencari rezeki.
  • menjalankan bisnes online dengan mengeringkan ikan hasil tangkapan Encik Suaminya lalu menjualnya. Sila rujuk : Kakyong Shoppe
  • Pada pandangan mata saya, dia mengamalkan gaya hidup yang sederhana. Dia tidak bermewah-mewah sehingga baju raya anak2nya baru2 ini pun tidak dibeli. Namun alhamdulillah, ada yang perihatin dengan keadaan Kakyong.
  • Sebagai blogger dia juga sangat caring dengan orang lain. Saya pasti ramai yang kenal dia kan???? Rujuk saja senarai KIV Homework (TAG) dari kawan2 di blognya.
Kepada sesiapa yang belum maklum, laptop kakyong telah rosak dan untuk memperbaikinya adalah mustahil. Yang terbaik bagi kakyong adalah membeli satu yang baru. Tahukah kalian, apakah kesannya kepada kakyong?
  • kakyong tidak dapat membuat kerja part time (membuat akaun) tanpa laptop
  • jual beli ikan masinnya berkemungkinan terbantut
  • kakyong tidak muncul dengan entry terbaru (ini mungkin sekadar hobi tetapi interaksi sesama blogger sebenarnya boleh memungkinkan kakyong lebih mudah mendapat pelanggan
Jadi apa yang kita boleh buat untuk membantu kakyong??
  • Saya rasa paling cutelah, kita kumpulkan bajet untuk beli satu komputer dengan min spec. Sekadar dapat kakyong menjalankan semula kegiatan mencukupkan (bukan menambahkan) kewangan kakyong sekeluarga. Orang yang boleh belikan komputer itu, nanti kita bincangkan siapa. Jika tak ada orang, insya ALLAH saya boleh carikan. Sekali lagi mekanisme pengumpulan dana ni juga perlu dibincangkan.
Berikut adalah fakta nombor berkaitan Project Mega Blogger ini :

Tarikh Bermula : 18 November 2009
Jumlah Sumbangan Cadangan : RM 10 seorang
Sasaran Kutipan Total : RM 1100
Jumlah Terkumpul : RM 1170
Baki Sasaran : RM -70
Jumlah Penderma : 37 orang
Tarikh Akhir Sumbangan : Sehingga kutipan mencukupi

Hari Pertama
Jumlah Kutipan : RM 250
Jumlah Penderma : 10 orang

Hari Kedua
Jumlah Kutipan : RM 460
Jumlah Penderma : 8 orang

Hari Ketiga
Jumlah Kutipan : RM 175
Jumlah Penderma : 8 orang

Hari Keempat
Jumlah Kutipan : RM 15
Jumlah Penderma : 1 orang

Hari Kelima
Jumlah Kutipan : RM 190
Jumlah Penderma : 7 orang

Hari Keenam
Jumlah Kutipan : RM 50
Jumlah Penderma : 3 orang

Fakta Menarik
Penderma RM 250 : 1 orang
Penderma RM 100 : 4 orang
Penderma RM 50 : 2 orang
Penderma RM 30 : 3 orang
Penderma RM 20 : 6 orang
Penderma RM 15 : 1 orang
Penderma RM 10 : 18 orang
Penderma RM 5 : 1 orang

Sumbangan boleh dibuat melalui bank dengan mengikut aturan berikut:
  1. Masukkan sumbangan anda ke akaun Maybank (No akaun: 113042046831) atas nama Norhafizah Binti Madzlan.
  2. SMSkan jumlah sumbangan & tarikh dalam tempoh 2 hari setelah sumbangan dibuat kepada sitisifir di 0199515058. Jika boleh, sertakan nama penyumbang untuk urusan rekod. Emailkan kepada sitisifir10@yahoo.com jika anda berurusan secara online.
  3. Urusan rekod boleh dilihat di entry ini. Setiap urusan bank in akan di update dengan kadar segera insya ALLAH.
Sasaran :
  • Followers kakyong (270 orang ..huhu kalau ini aje darab 10 dah RM2700) - ini saya dah terjah yang mana yang boleh dikesan
  • Mereka yang ada dalam Kakyong's Bloggerlist
  • Mereka yang peduli
Cadangan kepada sasaran :
  • Saya akan mesej seorang2 untuk beritahu hal ini.
  • Sila letakkan kempen yang sama di blog masing2.
  • Sila kerap berkunjung ke blog saya bagi mengetahui status penjumlahan kewangan. Kita nak kumpul seadanya sahaja bukan nak sara hidup dia...huhuhu....Bila sasaran dah cukup, kita akan hentikan segera projek ini.
Faedah :
  • Jika anda ikhlas, adalah tu nilainya di sisi ALLAH insya ALLAH
  • Silaturrahim sesama kita diharapnya semakin erat
  • Ada cadangan ke atau kot2 ada sponsor baucer ke?? :P
Jika boleh TOLONG RAHSIAKAN dulu dari kakyong. Tapi saya dah cakap sikit2 pada adik ipar kakyong (Miela Ikan Pekasam).

Penutup
Semoga dengan sedikit sumbangan dari pelbagai pihak, dapatlah kita membantu kakyong.

Rindu kakyong!!!

Senarai mereka yang peduli :
  1. Ummu Mishkah - penyumbang & entry kempen sticky mode
  2. Ida Rahayu - penyumbang & entry kempen sticky mode
  3. Isma - penyumbang
  4. Atty - penyumbang & entry kempen sticky mode
  5. Ibu Najiyya - entry kempen
  6. Yatiey Chomeyl - entry kempen
  7. Atiqah - entry kempen sticky mode
  8. Zh-Ena - entry kempen
  9. MamaSyaza - entry kempen
  10. Niza - entry kempen
  11. Nadnye - penyumbang & entry kempen sticky mode
  12. Cybermummy
  13. DJ Epoi - penyumbang & entry kempen
  14. Sasha - entry kempen
  15. kinakoyu - entry kempen
  16. lily Mama Zara - entry kempen sticky mode
  17. Adrinis - entry kempen
  18. denaihati - entry kempen
  19. Miela - entry kempen
  20. LOL-pearls - penyumbang & entry kempen
  21. Momma Mia - entry kempen sticky mode
  22. Asha - penyumbang & banner
  23. Mama Payish - penyumbang & entry kempen
  24. Qay - entry kempen
  25. Ainul Ummu Abdullah - penyumbang & entry kempen sticky mode
  26. MummyIsma - entry kempen sticky mode
  27. Umi Luqman Hakim - entry kempen
  28. Tina - entry kempen sticky mode
  29. AshAnas - entry kempen sticky mode
  30. Syahadah - peyumbang
Kepada mereka yang dah buat sticky mode di blog masing-masing, sila maklumkan juga kepada saya. Saya akan letakkan link anda di dalam ini. Ini penting supaya saya dapat memaklumkan anda kembali seusai jumlah yang kita nak kutip telah mencukupi.

*akaun yang digunakan itu adalah akaun yang tidak aktif, maksud saya, saya tidak gunakannya untuk tujuan peribadi lagi kerana kebanyakan urusan saya adalah melalui akaun Bank Islam.
*RM 1100 adalah jumlah terbaru yang perlu dikumpul memandangkan kita telah mendapat satu laptop Dell berharga RM 1100 (sebelum nego) yang masih ada warranty sehingga bulan 4 tahun depan. Juga dia ada gold support, so that kalau nak servis kalu dia buat FOC. Tuannya beli dalam 2 tahun lepas dengan harga RM 6000 dan ia adalah full spec. Saya nak sangat mention nama dia tapi dia kata tak payah...sabo je la... Tapi percayalah kawan2 yang baik hati, korang semua pasti (insya ALLAH) kenal dia. Jarang blogger yang tak linkkan blog memasing ke blog budak cantik ni. :P (kepada orang itu...akak tatau aa sampai bila bole simpan rahsia mu)

DENGAN INI, PROJEK INI DIMULAKAN SEKARANG.....!!!

Motif Mi Kari :P


Bismillah,

Huhu..sebenarnya saya mahu upload gambar mi kari saya itu. Tiba2 saya perasan yang kamera saya rosak. Saya boleh tangkap gambar tapi saya takleh nak bajet nak tangkap mcm mana dan takleh pula nak view dia punya gambar. Kawan2, adakah kerosakan ini boleh dibaiki? Dan jika boleh, selalunya berapakah harganya. Di bawah adalah gambar yang saya ambil tanpa tahu sama ada benda yang saya nak fokus termasuk atau tidakdongguemoticon..huhuhu


Sila fokus kepada getah oren yang ada dalam talam itu. Itu adalah model yang termasuk dalam gambar tanpa daku sedari. dongguemoticon

Ada beberapa sebab saya buat mi kari hari ni. Ini adalah mi kari pertama saya.
  • meraikan kejayaan mengumpulkan dana bersama anak2 dan staff
  • merapatkan kembali kelonggaran ukhuwwah antara saya dan staff
  • menambahkan Hb dalam badan saya - di dalamnya ada 1/2 kg kerang tanpa kulit :P
  • takyah masak lauk lain sebab saya adalah sangat letih
Semalam, saya tidur lebih kurang pukul 12 malam. Ini adalah kerana saya perasan duit yang terkumpul untuk kakyong telah mencukupi malah terlebih pula. Saya risau nanti ramai yang akan bank in lagi lalu saya memutuskan untuk menyebarkan berita itu diblog2 yang turut serta dalam kempen ini.

Dalam nak menunggu semua blog terpampang, saya sempat terlena di depan komputer selama tatau berapa lama. Hasilnya pagi tadi saya bangun dalam keadaan yang tidak selesadongguemoticon. Setelah rasa lega, barulah saya kaji semula berapa jumlah terkini sumbangan. Rupanya yang terlebih hanyalah RM 20 sahaja.

(alamak, saya cek semula masih ada yang bank in hari ini lagi...huhu tapi tuannya suruh bg aje pada kakyong. Jadi lebihan duit adalah RM 40dongguemoticon)

Hari ini juga saya belum marah2 kepada anak2. Bukan kerana saya sabar, tetapi mereka tidak buat apa2 yang menyebabkan saya marah hari inidongguemoticon. Malah, balik dari kelas mengeja tadi, Asmaa' terus datang kepada saya yang sedang terbaring dan bertanya, "Kenapa umi tidur sorang2?". Dia jarang tengok saya tidur siang. Sebab tu agaknya dia tanya.

Saya tak jawab soalan dia tapi saya picit2 kepala saya dan dia pun tolong picit sama. Serius, Asmaa' kerap memicit kepala saya. Sehingga saya rasa dia bukan berumur 5 tahun lagi. Malah hari ini mereka hanya main playdough dari kelas mereka tadi. Maka tak ada mainan yang berselerak di dalam rumah. Suami saya juga dah tolong sapukan rumah semasa saya ke pasar pagi tadi. Maka, saya tidak ada halangan untuk mengatakan, hari ini hari yang aman buat saya.

Suami saya juga bawa balik 3 ekor burung belibis atau itik air hutan. Nantilah di masa lain saya upload gambar 3 beradik yang aktif meloncat itu. Masih anak kecil lagi. Tapi ini nak tunjuk gambar burung ini ketika dewasa.


Sepatutnya hari ini saya buat kraf sikit dengan anak2 tapi nampaknya delaylah ke hari esok. Saya nak rehat2 sikit. Actually semalam dah buat Maths dengan latihan membaca. Usamah dah boleh baca buku 1 dan Asmaa' dah masuk ke buku ke3. Usamah telah didedahkan dengan basic Maths dan Asmaa' sedang belajar operasi menolak.

Gambar xtvt semalam..meniarap sambil membaca
Tengoklah Uwaiys dan buku terbaliknya...kadang tu betulkan balik pun, dia terbalikkan semula juga...huhuhu

Itu sarapan semalam Frosties dengan susu sebab saya berkejar ke klinik untuk cek perut dan Hb saya telah naik ke 10.5...yeyyyy!!!

Saya juga baru tersedar buku yang saya selalu gunakan untuk Asmaa' itu (buku matematik) adalah buku syllabus Singapore. Dasat sungguh di dalamnya telah mengajarkan operasi darab (bahagi tak perasan pulak). Kalau kalianlah, kalian nak ke ajar budak 5 to 6 years darab?? Kita dulu darjah berapa ye jumpa operasi ini?

Mmm...sementara sekarang sehingga hujung bulan ini, mungkin saya tidak menulis bahan yang berat2. Mahu memberi fokus kepada contest bertocang yang saya anjurkan. Jadi, korang layan ajelah gambar kami anak beranak sehingga hujung bulan ini...hehehehe...

**************************
Iklan sikit...

Ha..ni kalau k.An tak singgah memang sajelah tu.. Saye sebenarnya dah terlalu lama tak blog walking (baru 5 hari aje....) sebabnya saya masuk blog yang hanya ada entry untuk kakyong sahaja. Lalu, saya ketinggalan banyak edisi MamaMencah ni demi meningkatkan dana 16k dia. Hari ini, saya terlihat kesungguhan k.An dalam mencari idea2 bermutu dan berkhasiat untuk menambah jumlah susu badan dia. Sila terjah link ini ye... Anda boleh memberi k.An cadangan ataupun mencontohi apa yang sedang dia lakukan jika anda belum melakukannya.