Sebut pasal yogurt, seharian ni saya tgk suamiku terbaring aje. Bila tanya ada apa masalah? Takde pulak katanya ada apa2. Tersengih2... Selalunya bulan2 puasa ni antara Zohor dengan Asar memang dia takde di rumah. Malam lepas Terawih pun hilang sampai kul 11 lebih. Alih2 dari terawih semalam sampailah buka puasa tadi dok umah aje.
Alih2 nak dekat bukak puasa dia kata, "Ntah2 jadi mcm ni sbb dah lama tak minum yogurt kot ek ummi??". Oh noo....saya kata, "Semangat ni datang dari dalam diri wahai kanda. Kalau kita lembik, ia lembik dari dalam...yogurt tu pemangkin aja.". Bukan hape, kalau dia lembik2, saya pun tumpang lembik jugak. Kami kan sehati dan sejiwa.
Kemudian dia slow2 mengaku, "Abg ni kena penyakit 'ajzi wal kasal ni....". Ha ha.....skang sudah tau apa masalahnya. Maka, kenalah sama2 bangun dan kuatkan semangat. Sekali bukak posa tadi, katanya dia tambah 5 kali (sikit2 la...bukan la manyak2). Lauk ai masak ikan pari bakaq cicah air asam saje. Dari 5-6 keping ikan tinggal satu keping je habuan sahur esok. Alhamdulillah tadi Isya' dia bergegas dah ke masjid semula dan nampaknya dah bersemangat semula.
Oh ya...balik pada yogurt. Skang ni sehari koman2 pun sekali saya minum yogurt tapi sllnya amik pagi dgn mlm kalau tak bulan puasa. Dalam bulan puasa ni minum time nak tido aje. Sebulah wei perut kalau makan time sahur dgn berbuka. Yogurt ni homemade aje dan bukan saya yang buat. Semua ni hasil dari incik suamilah.
Rasa2 masa dia mula2 buat dulu, dia cuma letak yogurt yang beli dari Pejabat Haiwan tu as a starter, kemudian campur je dengan susu baru. Bakteria dalam yogurt tu akan membiak dalam susu baru tu dengan sendirinya. Lepas tu biar je dalam bekas tu 4-5 jam sampai nampak ia pekat. Lepas dari tu masukkan dalam petisejuk.
Tomato Telur
Tumis bawang putih dgn bawang merah, lepas tu masukkan 5-6 biji tomato...bila dah jadi puree (biasa saya letak juga air secawan sbb kalau tak parok la wei nak masuk banyak tomato nk kasi ada kuah) tambah garam secukup rasa dan kemudian pecahkan telur 4-5 biji.. kanak2 ni makan dengan roti mmg tak pernah tak abis...
Kadang2 rasa tak gamak nk makan dulu sbb semenjak BF Ahmadi ni, saya makan banyak...kalau saya makan sampai rasa kenyang, memang boleh tambah 3 pinggan nasi. Kalau saya makan dulu, balance untuk anak2 dah jadi sikit. So, we let them eat first and reserve sikit for two of us (kalau tak makan bersama lah). Selalu pagi2 husband sibuk dengan ayam itik kat luar rumah so dah hantar anak2 pegi sekolah baru we all makan. Bulan puasa ni, kanak2 je lah makan pepagi...
Buah Ceri
Takde mende aa nk cakap pasal buah ceri ni cuma nak tau buah ceri yang selalu orang letak atas kuih raya tu diorang buat lagu mana ek sampai rasanya lain bebeno dari asal?? Atau dia masak dengan gula aje ek??
***************
Saya bukan pandai masak pun. Tak layak la nak share2 resepi dengan korang. Cuma semenjak husband galakkan saya masak benda yang bukan dalam plastik (i mean perasa2 ajaib) maka terpaksa la jadik org yg kreatif menggantikan bahan2 tu...
**husband balik tadi ai tanya, mcm mana dah OK ke tak?? Dia kata mula2 level 4, lepas tu turun level 1 dan skang naik 4 balik..... (Bencik aaa....mcm takde nombor lain!!)
macam senang jer buat yogurt kan? Akak kalu beli 2 deret yogurt tu kejap jer... slurrp anak2 ni, sorang sampai 3-4 botol.
ReplyDeletetapi sekarang kena kurangkan yogurt sebab dr dah warning aiesyah x boleh makan sejuk tu bahaya kat dia, jadi dh lama tak beli, wat tak tahu jer walaupun kadg2 teringin.
kekeke...cam lawak..main bab level2 nih
ReplyDeleteK>W>Anie, ha tu la pasal...buat sendiri tiap2 hari boleh minum tapi budak2 ni kurang kalau tak campur kurma buah bagai...
ReplyDeleteAna, tulah..malas nak layan level dia tu... :P
tadi ingatkan Pijah nak share cara2 nak buat yoghurt sendiri. nak juga tahu sbb anak2 knur suka mkn tapi bila selalu beli rasa mcm mahal jugak. huhu
ReplyDeletedah lama tak makan yogurt...
ReplyDeletedah la di hjg2 ramadhan ni selera makin kurang... adeiii nak yogurt....
K.Nur, senang je tgk husband buat. Dia amik satu starter dan letak susu segar sekali. Lepas tu biar 4-5 jam, rasa2 dah likat tu dah jadi yogurt lah tu... pastu masukkanlah dalam peti ais :)
ReplyDeleteK.Yong, saya pernah jumpa resepi perut lembu masak dengan yogurt..saya kalau tak lalu makan, buat benda masam2 insya ALLAH layan...heheheh