Saturday, September 20, 2008

Arwa dan Slapped Cheek Disease

Bismillah,

Telah agak lama saya tinggalkan blog ni biar hati tu meronta2 nak tulis pasal Arwa. Saya tepis jugak2 giatnya jiwa ni nak menulis sebab saya yakin Arwa lebih memerlukan saya berbanding dengan rontaan jiwa saya yang mahu meluahkan perasaan. Tak terkira banyaknya air mata yang tumpah bila tengok anak yang disayangi lemah tak berdaya.

Bermulanya Khamis 12 September Arwa punya temperature naik sampai 40 selepas buka puasa aritu. Doktor bagi ubat then esoknya masa follow up still 40. Uhukk...So, doktor suruh admit dalam wad. Kami pun pergi ke BM Specialist demi utk melihat Arwa kembali pulih. Dr Shahbodin yang baik tu kata 70% demam Arwa adalah demam biasa.

Alhamdulillah dan kami memilih untuk membawa Arwa pulang ke rumah dan berazam untuk menjaga dia dengan baik dan 2-3 ari seterusnya Arwa terus kebah. Walaupun sudah kebah dia masih pasif dan anakanda saya ini sangat baik bilamana dia tak menangis pun sepanjang dia demam. Cuma merengek sikit aje. Memang terbalik lah dengan masa dia sihat.

Mak mana yang tak runsing anak taknak main, tanak makan, kurang minum. Saya jadi sedih yang takleh nak describelah masa tu. Sebab abang dgn kakak Arwa memang kalau time sakit akan menangis yang susah nak pujuk sedangkan Arwa senyap je. Bagi toy nak suruh dia pegang pun dia tengok je.

Tiba2 pada hari Selasa malam ada merah2 naik kat pipi, lengan, betis dan sikit2 di paha. Saya bawa sekali lagi ke Klinik Dr Ho, Specialist Peads kat Parit Buntar dan dia kata 6th Sense dia my daugter kene Kawasaki. Apakah itu Kawasaki? Pernah dengar Hand Foot Mouth Disease (HFMD)? OK di bawah ini adalah penerangannya...

*********************************************************************************

Kawasaki disease is an illness that involves the skin, mouth, and lymph nodes, and most often affects kids under age 5. The cause is unknown, but if the symptoms are recognized early, kids with Kawasaki disease can fully recover within a few days. Untreated, it can lead to serious complications that can affect the heart.

Kawasaki disease occurs in 19 out of every 100,000 kids in the United States. It is most common among children of Japanese and Korean descent, but can affect all ethnic groups.

Signs and Symptoms

Kawasaki disease can't be prevented, but usually has telltale symptoms and signs that appear in phases.

The first phase, which can last for up to 2 weeks, usually involves a persistent fever higher than 104° Fahrenheit (39° Celsius) and lasts for at least 5 days.

Other symptoms that typically develop include:

* severe redness in the eyes
* a rash on the stomach, chest, and genitals
* red, dry, cracked lips
* swollen tongue with a white coating and big red bumps
* sore, irritated throat
* swollen palms of the hands and soles of the feet with a purple-red color
* swollen lymph nodes

During the second phase, which usually begins within 2 weeks of when the fever started, the skin on the hands and feet may begin to peel in large pieces. The child also may experience joint pain, diarrhea, vomiting, or abdominal pain. If your child shows any of these symptoms, call your doctor.
Complications

Doctors can manage the symptoms of Kawasaki disease if they catch it early. Symptoms often disappear within just 2 days of the start of treatment. If Kawasaki disease is treated within 10 days of the onset of symptoms, heart problems usually do not develop.

Cases that go untreated can lead to more serious complications, such as vasculitis, an inflammation of the blood vessels. This can be particularly dangerous because it can affect the coronary arteries, which supply blood to the heart.

In addition to the coronary arteries, the heart muscle, lining, valves, and the outer membrane that surrounds the heart can become inflamed. Arrhythmias (changes in the normal pattern of the heartbeat) or abnormal functioning of some heart valves also can occur.
Diagnosis

No one test can detect Kawasaki disease, so doctors usually diagnose it by evaluating the symptoms and ruling out other conditions.

Most kids diagnosed with Kawasaki disease will have a fever lasting 5 or more days and at least four of these symptoms:

* redness in both eyes
* changes around the lips, tongue, or mouth
* changes in the fingers and toes, such as swelling, discoloration, or peeling
* a rash in the trunk or genital area
* a large swollen lymph node in the neck
* red, swollen palms of hands and soles of feet

If Kawasaki disease is suspected, the doctor may order tests to monitor heart function (such as an echocardiogram) and might take blood and urine samples to rule out other conditions, such as scarlet fever, measles, Rocky Mountain spotted fever, juvenile rheumatoid arthritis, or an allergic drug reaction.
Treatment

Treatment should begin as soon as possible, ideally within 10 days of when the fever begins. Usually, a child is treated with intravenous doses of gamma globulin (purified antibodies), an ingredient of blood that helps the body fight infection. The child also might be given a high dose of aspirin to reduce the risk of heart problems

********************************************************************************
Disebabkan the high risk of this disease adalah Heart problems, kami decide pulak untuk buat echo test just to make sure Arwa ok (di BM Specialist). Alhamdulillah Arwa punya result sangat memberangsangkan tapi diorg dah sauk Arwa punya blood punya la banyak...sian anak umi. Cuma yang membimbangkan dalam blodd test dia adalah platelet yang tinggi dan ini menunjukkan ada sesuatu yang tak kena.

Dr Shahbodin kemudian memberitahu kami yang mereka tidak ada gamma globulin so they help us to search which hospital yang provide ubat ni. After the doc called everywhere, kami decide utk pergi ke Seberang Jaya Hospital yang berdekatan. Sampai kat situ, kami pergi emergency dan agak lama juga menunggu sampai Arwa pun dah kering tekak menangis (huhu time ni umi tak sedar yang Arwa menangis tu tandanya Arwa sihat).

Kemudian Arwa dimasukkan ke wad 2 paediatrics dan dimanage oleh beberapa Doktor muda yang sangat detel soalan mereka (a bit bosan walaupun tau yang tu memang prosedur tapi bosan ni sebab sebenarnya kami mahu Arwa dirawat dengan segera). Kemudian Dr Angelina Yeoh datang (thanx to you). Dia kemudiannya mengarahkan blood test dibuat sekali lagi.

Selepas beberapa lama menunggu hasil blood test, sempatlah umi jadi doktor tak bertauliah pusing tengok kids lain yang turut sama admitted dalam wad tu. Rupanya ujian ALLAH buat umi tak seberapa. Umi masih teringat mata Mohd Khairul Khaizuran yang asalnya demam panas, kemudian kuman telah merosakkan paru2nya dan kini nanah di dalamnya sedang disedut keluar (masa ni umi sebak sbb teringat berat Khaizuran yang berumur 2 tahun hanya lebih 1kg dari Arwa yang 7 bulan).

Kenapa umi ingatkan mata dia? Sbb mata dia very near to mata Abg Uwaiys yg umi rindu kat umah tu. Umi tiba2 jatuh sayang pada adik ni. Ya Allah moga kesakitan Khaizuran cepat hilang dan digantikan dengan kesihatan yg baik. Amin...

Bila result dah dapat, diorg mula saspek Arwa dapat demam denggi. OK skang let us learn about Denggi..
*******************************************************************************

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedes albopictus).

Tanda dan gejala

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bnintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).

Demam denggi klassik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, trombositopenia (thrombocytopenia) dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.

Diagnosis

Diagnosis denggi kebiasaannya dibuat secara klinikal. Gambaran klasik adalah demam tanpa sumber jangkitan tempatan, bintik-bintik gatal dengan thrombocytopenia dan kemungkinan leukopenia.

Kajian serologi dan PCR (polymerase chain reaction) digunakan bagi mengesahkan diagnosa denggi sekiranya diperlukan secara klinikal.

Rawatan

Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.

Pencegahan

Pada masa kini tidak terdapat vaksin siap untuk demam denggi flavivirus.

Cara mencegah denggi yang utama adalah menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi. Langkah menghapuskan takungan air (seperti dalam bekas bunga) terbukti berkesan bagi mengawal penyakit bawaan nyamuk.

Pengunaan ubat jentik-jentik juga berkesan untuk menghapuskan jentik-jentik, manakala penggunaan kelambu dan juga semburan (fogging) juga boleh membantu.

Mengenal pasti demam denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes.

Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:

1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
2. Bintik merah pada kulit
3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
5. Hilang selera makan
6. Muntah-muntah
7. Sakit perut
8. rasa pahit pada lidah

Bagaimana demam denggi berjangkit

1. Nyamuk aedes membawa kuman deman denggi
2. Seorang yang sihat digigit oleh nyamuk aedes
3. Pesakit demam denggi mengandungi kuman denggi di dalam badannya.
4. Nyamuk aedes menggigit pesakit denggi

*******************************************************************************
Petanda seseorang tu kene viral fever adalah kandungan platelet yg rendah. Arwa punya platelet masa tu 130 sedangkan normalnya adalah 150. Walaubagaimanapun virus yg dimaksudkan adalah byk. Boleh jadi ianya virus denggi, boleh jadi juga Kawasaki dan mcm2 virus lg.

Setelah pakar2 di situ berbincang mereka seterusnya mendiagnos Arwa dengan satu penyakit iaitu 'Slapped Cheek Disease' yang bermakna penyakit pipi kene penampar. Masa ni Arwa dah semakin aktif dan menunjukkan tanda2 lapar yg ketara bila tiang katil asyik dia nk gigit.

Malamnya walaupun masa admit td nurse dah pesan jgn tidur atas katil baby, tp bila tgk ibu lain yg nyusu selamba je naik katil tu, sy pun naik jugak tp tak lama bila kami dikejutkan sblm di usung masuk bilik ber air cond. Arwa share bilik dgn k.Syiffa yang berumur 14 tahun yang ada Diabetes. Walaupun beraircond tp umi dgn Arwa mcm cacing kepanasan juga sbb tpt yg Syiffa duduk je sejuk he he...tp no hallah sbb selesa lgpun Arwa kan baru kebah demam.

Keesokan harinya satu lagi blood test Arwa dibuat untuk memastikan platelet dia dah OK. Sementara tunggu blood test result tu umi tolong mak Khaizuran suapkan makan. Mungkin termakan pujuk saya, makanlah jugak dia 5-6 suap. Saya mula teringat anak-anak di rumah.

Selepas tu, saya dan suami mula berbincang betapa lekanya saya dalam memberikan anak-anak makan. Kadang2 pagi tu pergi nurseri hanya minum susu seorang sebotol saja. Uhuk...kiranya duduk di hospital ni adalah tamrin untuk seorang ibu mencari pelajaran terbaik untuk anak-anak (bagi mereka yang mahu belajar).

Result kemudiannya keluar dan Arwa dibenarkan pulang. Walaupun kami rasa hepi sangat tapi jauh di sudut hati umi rasa berat pulak nk tinggalkan Khaizuran. Ntah la rasa sayu je nak tinggalkan dia. Masa keluar tu pulak, ternampak sekelompok pengawal keselamatan dan sekumpulan India sedang bergaduh.

Aduh, situasi tu hanya menambah kecamuk dalam otak umi aje. Kenapa mesti bergaduh macam tu? Dahla yang dipukul tu berbalut tangannya. Maka keluarlah darah2 yang ada. Niat di hati saya mahu saja hantar surat kepada Pengarah Hospital supaya sekurang2nya ada siasatan dilakukan tetapi setelah menelefon seorang sahabat yang saya dapat tahu kakaknya adalah orang kedua (agaknya) dalam hospital itu, maka saya hanya beritahu dia dan dia maklumkan semula kepada saya keadaan macam tu memang biasa di Hospital itu. Nampaknya, keadaan yang luarbiasa bagi saya adalah keadaan yang biasa bagi mereka maka untuk apakah lagi saya mengadu?

Jadi, buat akhirnya, kenalilah Slapped Cheek Disease...

Slapped Cheek Disease
Slapped cheek disease is normally a mild, short illness. However, the rash may appear to be quite dramatic. No treatment is usually needed.

What is slapped cheek disease?

Slapped cheek disease is sometimes called Fifth Disease or Erythema Infectiosum. It is an infection caused by the Parvovirus B19 virus. It most commonly occurs in children aged 4-12 years, but anyone can be affected. It is infectious (can be passed on). The infectious period is for 4-20 days before the rash appears. By the time the rash develops, it is usually no longer infectious.

You normally have slapped cheek disease only once in a lifetime. This is because you make antibodies during the infection which protect you from future infections with this same virus.
What are the symptoms of slapped cheek disease?

Rash
Typically, the rash looks like a bright red scald on one or both cheeks. It looks as if the cheek(s) have been slapped. Sometimes there is just a blotchy redness on the face. The rash is painless. Sometimes a more widespread faint rash appears on the body, arms, and legs. Occasionally, the rash on the face and body keeps fading and returning several times for up to four weeks. However, it is more common for the rash to come and go completely within a few days.

Other symptoms
Although the rash can look quite dramatic, the illness itself is usually mild. You will usually not feel too ill. You may have a headache or mild temperature (fever) for a few days before the rash appears. Occasionally, mild pain and stiffness develops in one or more joints for a few days.
You may have no symptoms
Many people become infected with this virus without developing any symptoms at all.

What is the treatment?

You do not usually need any treatment. If you have a headache, temperature, or aches and pains then paracetamol or ibuprofen will help.

Are there any complications from slapped cheek disease?

Usually not. Rarely, the aching joint symptoms last for some time after the other symptoms have gone. The only times the illness may become more serious are:

* In children with some types of hereditary anaemia such as sickle cell disease, beta-thalassaemia and hereditary spherocytosis. This virus can cause these types of anaemia to become suddenly much worse.
* In pregnant women. Most pregnant women are immune to this virus, or will not be seriously affected if they become infected by it. However, like some other viruses, the virus that causes slapped cheek disease can sometimes harm an unborn child. Miscarriage is more common in women who are infected with this virus before 20 weeks of pregnancy. Therefore, if you are pregnant, keep away from people who have slapped cheek disease.

2 comments:

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!