Wednesday, June 15, 2016

Guru Oh Guru

Bismillah,

Copy semula apa yang saya tulis dalam yahoogroup pada 8 Januari 2006

Assalamualaikum buat semua sahabat,

terkenang pulak semasa belajar dulu, kenangan dengan cikgu2...rindunya cikgu2 saye...kalau lah email ni sampai ke mata cikgu2 sekelian ingatlah walaupun saya ak contact cikgu2, namun jasa baik cikgu2 yang mengalir dalam tubuh saya tak kan saya lupakan dan cikgu2 sentiasa di dalam doa saya....doa yang dahulunya cikgu2 juga yang mengajarnya. ...
 
kat sini ade sedikit flash back memori utk tatapan semua...he he...
 
1. Masa darjah satu, sekolah saya selalu banjir kalau hujan turun lebat..satu hari tu, masa habis time sekolah petang, air still tak surut..saye yang nampak kete Volkswagon abah parking tepi pagar sekolah redah slow2 air banjir kekonon tanak kasik skirt basah la kan...tetiba ntah tersalah teknik macam mana saya terjatuh dalam longkang besar yang selalunya nyata di pandangan, apa lagi, melalak macam nak rak la kan...kira apa saya dah la takde org nak naikkan saya ke atas...mujur ade cikgu kelas saya...cikgu Azizah darjah 1 kuning tahun 1987. Dia la yang bawak saya ke bilik air, mandikan saya dan bagi saya salin baju...
 
2. Masa darjah 4 kuning cikgu Mazlan cikgu yang garang jadi guru kelas saya. Masya Allah punyalah garang...first masuk kelas terus tinggal pesan suruh tya parents memasing boleh tak dia pukul kitorang kalau kitorg buat salah...saya balik saya tak tya pun mak abah pasal tu sbb saya yakin dia takkan pukul saya selagi saya tak buat salah. Cikgu Mazlan ajar Alam dan Manusia... Ade sekali tuh kitorang semangat tanya dia macam2 soalan pasal kene berdiri masa dengar lagu Negara Ku tu... tengah berak kene ke berdiri cikgu? tgh makan? tgh tidur? mcm2 la sampai dia naik berang.. he he... lagi satu, mase dia ngajar dia suruh pakai getah belacan satu setiap tangan..kalau tak dapat jawab dia akan tarik getah n lepaskan... ade budak laki kene tarik side burn tuh sampai tercabut..yang kene kaler muka dgn water kaler toksah kira lah...yang lebih best, cikgu Mazlan simpan sebalang puting baby tuh, n dia akan denda kami icap puting baby tu....waaa.. nasib tak penah kene...yekkk. ...tu belum kira kene luruskan tangan ke depan kalau takleh jawab soklan, kalau takleh lagi, kene bengkokkan lutut lagi....sampai pucat lesi tapak tangan...tapi kebanyakan dari kami mmg skor subject dia walupun tak tinggi tapi yang tak lulus tuh tak la ramai
 
3. Sir Tan Swee Kock...masa dia ajar English dulu, selalu pentingkan tandaan macam koma, titik...kalau tak dia akan komakan atau titikkan muka kitorang dgn pen mahal dia...masa tuh ade 5 kelas setiap darjah..dia ajar darjah 4...sape dapat no 1 akan dapat sepuluh ringgit dan no 2 sembilan ringgit sampai la yg ke no 10...punyala best hihi sbb darjah 4 tu, dua2 semester saya dapat no 1...
 
4. Mrs Tan ajar muzik masa darjah 5...tau hobi saya mengumpul setem...dia jual album dia n sampai skang koleksi dia dgn album2 sekali still ade dalam simpanan saya...
 
Ni baru cerita masa sekolah rendah...nak saya kisahkan pasal cerita sekolah  menengah, matrik takut ada yang bosan lak...so, stop aje lah setakat ni cuma sajak Usman Awang di bawah nih, saye nak tujukan pada semua cikgu2 saya dalam sekolah yang saya tulis di bawah...
 
1. Sekolah Rendah Kebangsaan Methodist Parit Buntar (1987-1992)
2. Sekolah Raja Perempuan Taayah (1993-1997)
3. Pusat Matrikulasi UKM Kuala Pilah (1998-1999)
4. Jabatan Optometri, FSKB, UKMKL (2000-2002)
 
Sayang semua cekdu.....

Guru Oh Guru

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang biacara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat

Usman Awang



Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!