Saturday, March 30, 2013

Anakku, Umi Cemburu

Esok bermulalah semula persekolahan anak-anak. Tidak seperti cuti yang sebelum-sebelum ini, kali ini kami hanya bercuti di rumah. Semua anak-anak, umi dan abah sedang beradaptasi dengan kehadiran Ahmadan. Namun kami tidak sunyi, ramai tetamu datang silih berganti.

Alhamdulillah, anak-anak sudi menghulur tangan membantu umi dan abah mempersiapkan rumah. Abah juga turun padang kali ni membantu umi menyelesaikan banyak perkara sementara umi kembali sihat. Syukur kepada Allah kerana menganugerahkan kalian. Terkadang terdengar bunyi juga dari anak-anak, tapi umi tidak menyimpan sakit di dalam hati. Umi sangat memahami, anak-anak masih kecil. Masih perlu melalui proses tarbiah dari kami.

Cuti ini, anak-anak isi dengan beraktiviti sesama sendiri. Umi tidak memberi jadual kepada anak-anak. Maka anak-anak boleh buat apa saja yang mereka ingin buat namun mereka tidak kami biarkan melepasi pagar rumah melainkan bersama kami.

Kebebasan kalian sangat membuatkan umi cemburu. Umi sangat resah melihat kalian bermain game. Umi bimbang game membuatkan anak-anak berebut sesama sendiri. Umi bimbang amanah masa yang diberi Allah kalian gunakan di tempat yang tidak patut. Tambahan pula, umi bagai tidak terlihat kebaikan di sebalik game yang kalian main.

Umi sangat cemburu bila melihat kalian berlengah-lengah tidak mengisi masa. Bukankah banyak majalah, buku latihan, permainan edukatif yang umi beli buat kalian isi masa kalian? Maksu juga baru belikan pensil warna untuk kalian. Kenapa tidak dimanfaatkan sebaiknya?

Aduh, mujur juga cuti hanya seminggu. Tidak sempat berdarah hati umi ini lantaran cemburu. Maka, umi pohon maaf jika umi mengarah-arah memaksa-maksa anak melakukan sesuatu. Umi lakukannya kerana umi cemburu. Cemburu umi membawa makna sayang. Semoga cemburu umi ini berada di dalam linkungan cemburu yang dibolehkan. Aameen

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!