Sunday, March 31, 2013

Usahakan Bahagia

Di dalam Surah AnNur 24 :26, Allah telah berfirman, lelaki yg baik utk perempuan yg baik. Begitu juga sebaliknya perempuan yang baik untuk lelaki yang baik juga.

Bermula bahtera rumahtangga selalunya terasa bahagia. Selang beberapa tahun, pahitnya mula terasa. Tika itu, mula kita berfikir pula. Kenapa episod duka itu harus ada? Pertama sekali ingatlah bahawa Allah sangat mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. Usahlah berburuk sangka dengan takdir Allah.

Permulaan yang baik tidak menjanjikan pengakhiran yang serupa. Barangkali, kita telah berpaling dari ajaran Allah maka jiwa kita menjadi goyah. Atau mungkin pasangan kita yang mula leka. Malah, boleh jadi juga kedua kita telah berpaling dari jalan Allah.

Itu bukan pengakhiran. Masih banyak peluang yang Allah beri buat kita untuk mengkoreksi diri. Janganlah berputus asa untuk terus memenangi semula hati pasangan kita. Pertama kita mesti optimis. Yakin bahawa bahagia akan datang juga nantinya.

Bila duka datang bertandang, mulakanlah dengan muhasabah diri.
1. Periksa semula amalan apakah yang telah berkurang. Perbaiki semula amalan itu.
2. Periksa semula amalan apakah yang tidak pernah dilakukan. Cuba untuk amalkannya semula.
3. Periksa semula punca kedinginan rumahtangga, rawat puncanya itu.
4. Periksa semula apa yang masih belum dilakukan dalam membina bahagia, lakukan perkara itu.
Kenapa? Kita perlu tunjuk kepada pasangan bahawa tempat dia di dalam hati adalah selepas Allah. Bukan terdahulu dari Allah. 

Maka jika dia benar tidak buta hatinya, maka dia akan berubah juga. Hatinya, hati kita adalah tertakluk kepada pindaan Allah. Kita sendiri tiada daya untuk mengubahnya.

Bila kita lakukan semua ini kerana Allah, maka kita tidak kisah lagi andai saja pasangan kita tidak peduli. Malah pasangan kita itu akan semakin terasa terhimpit andai dia tidak mahu kembali kepada Tuhannya. Bila cinta Allah menaungi diri kita, insya Allah cinta sesama kita dan pasangan akan lebih terasa indahnya.

Jadi, sebelum berjumpa keindahan itu, berusahalah tanpa putus asa. Semoga ada jalan keluar darinya. Aamiin.

Ya Allah jadikanlah hambaMu ini mencintai orang yang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku. 

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!