Monday, October 06, 2014

Ceramah Perdana Makcik Pijah

Gambar ni ada nilai tertentu..

Usamah sedang menangis lagi.. alkisah selepas azan zohir tadi saya dah arahkan anak2 ambil wudhu utk mereka solat bersama2.. tapi xlama selepas tu bunyi mereka beraduh dan ada yang menangis.

Ketika itu saya didapur.. duduk rehat sambil belek buku resepi.. Ahmadi datang lalu saya tanya dia, "Siapa dan kenapa dia menangis?". Ahmadi kata Uwaiys nangis sebab bergaduh dengan Usamah. Usamah duduk atas Uwaiys sampai dia xboleh bernafas. Lalu saya panggil Usamah dan Uwaiys yang disyaki bergaduh tu dan minta Arwa bawa rotan sekali.

Saya tanya mereka, "Apa yang dah jadi?". Uwaiys cerita, "Usamah kata Uwaiys ambil rubber Usamah. Rubber Usamah ada tanda hitam atas rubber. Rubber ni takde tanda jadi Uwaiys kata ni bukan Usamah punya. Usamah marah terus duduk atas Uwaiys masa Uwaiys baring. Uwaiys xboleh bernafas". Sambil menangis..

Saya mula menyoal Usamah..
Umi : Ambil rubber tu benda kecik ke besar?
Usamah : (selepas disoal berulangkali baru berani jawab) Kecik..
Umi : Tindih adik sampai dia xboleh bernyawa benda kecik ke besar?
Usamah : (ambil masa lebih lama dari tadi untuk jawab) Besar..
Umi : Habis kenapa Usamah buat jugak?? Tau tak bahaya kalau jadi apa2 kat Uwaiys nanti?

Ceramah perdana pun bermula. Rotan ditangan saya tak sampai pun ke tubuh Usamah. Memang xbajet nak rotan dia pun. Saya libas2 meja makan aje tu pun diorang dah cukup ketar. Asmaa mula letakkan tangannya di belakang saya..

Ceramah dengan suara yang agak kuat menyebabkan saya rasa nak muntah. Terganggu ucapan saya.. ditambah pula dengan airmata yang mula mengalir sama.

Saya beritahu kecewanya saya bila anak2 bergaduh. Seperti biasa saya akan kaitkan dengan dosa pahala, syurga neraka. Saya bgtau macam mana diakhirat kelak jika kita tak setel sesama manusia maka pengadilan di akhirat terpaksa kita lalui.

Kemudian jika masih ada yang perlu dilunaskan jika kita salah, maka habis pahala kita diambil lawan kita dan selepas pahala kita habis, dosanya pula bakal kita pikul. Anak2 semua sudah mula menangis kecuali Iman dan Ahmadan. Memang setiap kali ceramah keadaannya begitu. Yang tiada kaitan pun akan menangis sama.

Saya tanya apa punca yang mendorong Usamah bertindak menindih adik dan selepas berulang kali disoal dia hanya mampu jawab, "Tak tau".. maka saya mula masuk jarum.

Usamah taktau sebab yang suruh Usamah buat macam tu adalah syaitan. Syaitan yang ada dalam urat darah kita. Syaitan yang kita tak sedar kewujudannya. Saya juga beritahu yang tiap kali mereka bergaduh syaitan juga mengajak saya pukul mereka kuat2 sampai lembik tapi itu xpernah saya lakukan lagi..

Jadi saya ajak mereka supaya kami sama2 lawan ajakan syaitan. Jangan mudah jadi orang yang hanyut dalam hasutan syaitan. Sesi tu menjadi sesi yang agak panjang. Saya bagitau kalau diorg xsetel didunia.. akhirat nanti takut lambat ke syurga. Segera mereka bersalaman.

Bila dah mati ayat saya minta anak2 pergi solat.. mereka saling menunggu utk solat jemaah bersama. Usai solat mereka buat diskusi pendek barangkali. Sebabnya selepas itu mereka berlari minta maaf dan ucap terima kasih di belakang saya dan terus lari menyorokkan diri..

Sudah solat saya ajak mereka makan. Mereka decide nak makan dalam talam. Makan pun simple aje.. sbb abah xde so saya bakar ikan dan rebus anak jagung aje utk lunch.

Usamah berhenti menangis barangkali semasa makan. Meskipun dah berulangkali cerita begini masih berulang, saya masih cuba optimis itu adalah kali terakhir peristiwa begitu terjadi. Setiap kali berulang, saya mengulang modus operandi yg sama cuma dengan lain2 kisah mengikut kesesuaian..

Teringat sahabat2 di whatsapp (1 keluarga 1 hafiz) ada yang mahu mengajak diskusi tentang anak gaduh sesama sendiri. Sengaja saya tidak jawab. Anak kami 7 maka cerita memang lebih banyak dan panjang. Cara nak selesaikan mereka juga sangat subjektif.. sangat bergantung kepada punca pergaduhan.

Juga teringat diskusi di grup lain (homeschool - sub jlo senior dan junior) tentang antara ibu dan bapa siapa yang patut lebih garang? Maka jawapannya adalah biar ibu yang garang kerana garang mana pun seorang ibu, anaknya akan masih mencari ibunya. Tapi jika ayah yang garang maka menjauhlah si anak tadi.

Tapi garang itu tidak boleh mengatasi kasih sayang pada anak2.. kalau anak mintak susu pun masih digarangi maka nanti hilanglah anak tu dari kita. Maka berwaspadalah dengan rasa marah dalam diri.. jika anak dirasakan semakin menjauh maka ada sesuatu yang perlu diubah.

Mmm.. panjang la plak eh.. gambar ni ada saya tampal sticker sbb nak sorok Asmaa yang x bertudung.. dia anak dara dah kan so kena jaga la sikit hehe... tu je lah kot cerita ai ols arini.. ambil yg bermanfaat, buat yang tidak..

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!