Monday, February 07, 2011

Resepi Masak Lemak Otak Lembu & Jantung Pisang

Bismillah,

Saya memang suka otak lembu tapi hanya jika ibu mertuaku masak lah. Kerana otak lembu itu sudah ngeri bunyinya maka kalau salah masak maka ngerilah pulak rasanya nanti.

Ini kali kedua saya buat otak lembu. Kali pertama, berpeluh2 saya baca bismillah masa nak telefon ibu mertua ku sbb sebelum ni, tiap kali dia jamu saya dah tanya resepi. So, saya bimbang dia ingat saya nyanyuk tahap 8. Haha.... Harini saya peluh sekali lagi tp sbb tanak peluh di lain kali maka saya blogkan ia!


Saat saya sedang upload ni, baunya adalah menyakitkan perut saya. Tiba2 rasa tak sabaq nak makan.

Cara masak dia :

Bawang besar, halia, bawang putih (sikit sudah) - hiris
Serai - dilesungkan (dititik)
Asam jawa, belacan, asam keping, garam
Santan

Saya masukkan semua sekali kecuali jantung saya masukkan bila santan dan mendidih. Sudah dimasukkan tu kacau la sampai santan mendidih ye...lepas tu masukkan jantung dan garam.

Kepada mereka yg ngeri dgn mcm mana rasanya kalau kunyah otak, ia adalah spt anda mengunyah telur yg dipecahkan dlm masak lemak.


Tekan butang kongsi di bawah untuk share dengan yang lain ye :)

4 comments:

  1. salam k.pija,

    huuuiihhh...fevret tuuuu otak msk lemak..first time makan,my mom masak...takut gak nk mkn memule tu...sekali dah rase...dah tergila2 lak...betul,mcm telur rasenye,but lg sedap ! ;)

    ReplyDelete
  2. perghhh.. hebat mu pijah boleh masak otak ni.. tak boleh bayang tetiba org hulur otak lembu suruh aku masak.. mau terkedu..

    ReplyDelete
  3. Perghhhhhhhhhhhhh....tgk gbr tu pon dh buat perut saya rasa lapar sesangat...

    ReplyDelete
  4. Ummi Hanie... sedaplah sbb dia lemak dari telur...ngeh ngeh

    Iela, ni kalau tak kawin dgn nejad ni mmg sampai rini tatau otak lembu boleh dimakan

    azzey, ehehehe...gambar tu ada kesan khas tu agagagaga

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!