Saturday, March 17, 2018

Menambah Selera Anak Kecil

Bismillah,

Bila anak tiada selera makan

Ini adalah perkongsian saya dgn sahabat2 dalam grup whatsapp.

Ana nak share pasal 7 anak ana ni. Anak pertama sampai ketiga mmg bab makan susah yang amat. Masak lah apa pun, beli la benda apa pun mmg xberapa nk makan.

Tp semua tu berubah slps saja kami berhentikan susu formula. Ana cadangkan supaya ganti dgn susu segar aje jika tak dapat cari ibu susuan. Tp kosnye sabo je lah kan. Sesungguhnya sgt besar perubahan anak2 slps minum susu segar.

Kalau diorg rasa xsedap susu tu, just letak sikit jaggery (hujung sudu je) dlm btl susu diorg. Percayalah, dgn tukar ke susu segar, volume penyusuan diorang akan berkurang drastik banding minum susu formula.

Jgn guna gula putih sbb gula putih will create another prob. Dan itu adalah cadangan pertama. No formula milk for them plis.
Slps tu, jika dirumah still ada processed food diorg akan mudah amik yg tu banding fresh food yg kita masak. So, mmg kene kurangkan bahan terproses ni dalam rumah. Selagi benda tu ada mmg fresh food akan kalah.

Jaggery tu gula merah. Dia bukan bentuk kristal, dia serbuk gitu. Dibuat dari air tebu yg dipekatkan. Boleh tgk di wall fb sebelum ni. Seminggu dua lps ade ana upload gambarnya.

Slps je hentikan makanan terproses, anak2 punya selera makan mmg luar biasa. Mmg xmenang tangan nk handle sebenarnya. Tp disebalik tu mmg seronok sbb nak handle diorg pun senang.

Slps je hentikan fm dan makanan terproses, anak2 dah xtantrum dah. Leganya hati slps diorg berubah. Letih masak tu lebih ringan dr letih layan diorg zaman xjaga bab pemakanan diorg tu.

Dr segi kesihatan pun semakin baik. Dah xde muntah selambak, diapers pun xberladung, gigi pun xrosak. Mmg jauh beza lah kiranya.

Time management penting. Sesibuk mana pun kita, kena pastikan juga akan memasak. Bangun awal, masak sarapan dan lauk utk lunch and dinner siap2.

Memula kita akan rasa letih. Tapi lama2 kita akan dpt beza mana yg lebih letih, jaga anak dlm keadaan bermasalah atau dlm keadaan anak relaks aje.

Susu segar kalau xdpt yg fresh dr ladang tu, boleh je guna susu kotak. Beli yg fresh milk tu drpd yg lowfat bla2 tu. Jgn beli ada perisa tau sbb yg tu pun bukan natural jugak.

Ana dulu kerja jugak. Tp rasa mmg senang sgt handle anak once kami ubah gaya pemakanan tu. Boleh mulakan salah satu tp ana rasa best advice hentikan fm dulu. Sbb dgn fm ni la masalah kesihatan, selera makan terganggu.

Lowfat, full cream semua tu dah lalui mcm2 proses so kami prefer yg fresh milk aje. Huhu.. Kalau jenjalan memana mmg kami beli susu kotak tu aje.

Mcm ahmadi iman ahmadan mmg xpernah minum susu formula. Bila dah xde stok susu dr ibu susuan, semua minum fresh milk.
Fm dia ada added sugar yg xbagus utk anak kita. Sbb tu anak jd hyper, kesihatan dia xterjamin dan mcm2 masalah lain. Once tukar kita akan rasa bezanya.

Kalau minum fm, mmg cpt sgt penuh diapers tp minum fresh milk diorg kenyang lebih lama. Kalau diorg minum byk pun fresh milk, diorg tetap akan cari fresh food dan itulah tanda aras sistem pencernaan anak kita berada dalam keadaan yg baik. Dia akan cari real food gittew

#masakdarihati
#anakpijaramai

3 comments:


  1. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    ReplyDelete
  2. Thanks a lot for sharing and I have some special things for you. If you are in free time, wheely games will be a perfect choice we recommend to you. With nice graphic style, high-quality interface and smooth animation, this game don’t let you be disappointed for sure.
    Beside, you can try educational games online , it is an addictive game which receives much love from players over the world. Now, you can completely play this addicting fun game on your mobile. Have fun!!!!

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!