Tuesday, February 26, 2019

Belajar Buat Sos Sendiri Di Rumah

Bismillah,
Saje nak share.. Terima pm dari junior saya yang shomels di Taayah
Junior : Assalamualaikum k.pija...
Nk tuntut ilmi buat sos cili n tomato blh?
Saya : Waalaikumussalam.. Boleh je hehe.. Senang sangat je pun. Kalau resepi tu memerlukan sos tomato, kita gunakan tomato asal. Kalau resepi nak guna sos cili so kita gunakan cili segar atau cili kering aje. Xsusah pun huhuhu...
Junior : Tetba mood sy dah rungsing dgn sos yg beli ni... Bhn nk bg thn lm k.pija?
Saya : Setiap kali nak masak baru guna. K.pija xbuat pun sos yang disimpan dalam peti.
Junior : O..bhn2 lain k.pija..kot2 nk cicah cucur...
Saya : Ok kalau nak cicah cucur tu kita kene tumis bawang putih, then masukkan sama ada cili atau tomato dan biar asak lepas tu letak garam dan cuka. Kena pandai ejas bab sukatan tu untuk bagi rasa sedap. 
Junior : Gula ltk x k.pija
Saya : Boleh kalau suka. Tapi k.pija tak letak gula putih. Kami guna jaggery lama dah. Tahniah ye kalau boleh bertukar utk tak gunakan sos. I understand it is not that easy Tapi hasil dari jaga bab ni adalah sangat memuaskan alhamdulillah
Junior : Btl k.pija...roti pn skrg ni sy buat sdr...bg family mkn..lately je rs xbp best dah nk mkn sos beli...lgpun ank sy sk mkn sweetsour...aritu mak sy bg byk tomato sy blend buat msk tu..tu yg rs nk buat sdr lbh baik... Jaggery tu pe k.pija
Saya : Jus tebu yang dipekatkan
Junior : Mcm sdap je... K.pija msak pe pun guna tu ke?da xguna gula putih?
Saya : Aah. Cuma dlm masakan k.pija xberapa nak ltk gula. So kalau ada resepi kene letak gula k.pija tukar dgn jaggery
Junior : K.pija..sy skrg suka msak..gerak hati slps bc tlsan k.pija dlm e book..knp kt perlu masak....situ la tmbul ksdarn..trm ksh k.pija
Saya : Sama2.. Alhamdulillah kalau ebook tu bawa manfaat. Takut k.pija kalau merepek je haha
Junior : Ye...sy mnfaatkn...suka tgk ank mkn byk sbb sy yg msak..ank puji lg kmbg le wlpun xbp sdp kdg2 tu... Ada rezeki sy pn nk back to nature..sume ada dsekliling..
Saya : Semoga Allah mudahkan 

* Jemput tengok keluaran terbaru buku dan majalah ilmiah di sini

2 comments:

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!