Monday, February 25, 2019

Pati Bilis dan Pati Ayam Homemade

Bismillah,

Pati Ikan Bilis dan Pati Ayam sendiri bikin

Saya nak cadangkan supaya kita tukar dari guna pati ikan bilis kepada..... AIR REBUSAN IKAN. Hehe..

Jangan lupa kalau ada nak rebus ikan, simpan airnya dalam peti beku sekali. Lagi bagus kalau masa rebus ikan letak asam jawa sekali. Hari ni saya dapat sebekas air rebusan ikan ni dalam peti hehe..

Selain pati ikan bilis, ada juga kadangkala kita perlukan pati ayam. Jika kalian buat sup ayam, ayam dah habis tinggal kuahnye aje, maka kuah itulah yang disimpan beku dan jadikannya pati ayam nanti.

Atau boleh sahaja jika ada rebus ayam dan simpan air rebusannya. Tapi saya prefer simpan air dari kuah sup ayam, sebab rasanya lebih mables. Kadangkala, kuah sup itik pun saya simpan.

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!