Monday, January 11, 2010

Hari Apa & Jam Berapa Patut Saya Blogging

Bismillah,

Saya tidak pernah berminat nak mengkaji tentang statistik blog saya sebelum ini. Sehinggalah suatu hari saya bersembang dengan MommyLyna tentang ini. Ini adalah kerana saya adalah seorang yang mahu menjana pendapatan dari blogging lah kunun. Di bawah ini adalah report untuk bulan Disember 2009. Seronok jugak weih mengkaji benda ni....excited ma kalau ada orang masuk.


My Top Referrer (saje list aje....tak decide nk bg hadiah lagik...wakakakaka)



Visit per hour

Dari graf di bawah, dapatlah saya simpulkan, majoriti pengunjung yang masuk ke blog ini masuk pada jam 8-9 pagi dan 2-3 ptg. Hehehe...ini adalah waktu yang sepatutnya anda2 mula bekerja. Tapi nampaknya ramai yang blogging ketika ini. Maka untuk bulan Januari 2010 ini, saya berusaha sedaya upaya untuk me release kan my posting pada pukul 8-9 pagi dan 2-3 ptg. Kalau saya rajin, saya akan buat 2 posting tapi jika tidak, saya akan buat pukul 8-9 pagi. Janji satu hari ada satu posting. Ini menurut kata Dr Irfan Khairi lah jika kita decide untuk buat duit mll blogging.



Visit Per week

Sabtu dan Ahad blog saya kurang dikunjungi kerana ramai yang hanya boleh akses kepada internet pada hari bekerja sahaja. Maka jika ada kerajinan dan idea, releaselah banyak2 posting on that day kan... Saya selalu masuk contest aje kalau ari Sabtu & Ahad. Masa2 lain yang tidak blogging, dan tidak ada kerja lain saya akan bloghopping. Bloghopping juga akan merangsang orang masuk semula ke blog kita. What you give, U get back lorrrr...


Visits in December 2009

1 December 2009281
2 December 2009274
3 December 2009198
4 December 2009194
5 December 2009117
6 December 2009109
7 December 2009188
8 December 2009234
9 December 2009195
10 December 2009176
11 December 2009136
12 December 2009102
13 December 2009114
14 December 2009163
15 December 2009158
16 December 2009121
17 December 2009103
18 December 200989
19 December 2009104
20 December 2009122
21 December 2009172
22 December 2009174

23 December 2009116
24 December 2009117
25 December 200976
26 December 200976
27 December 200971
28 December 2009101
29 December 2009139
30 December 2009151
31 December 2009137

Yang di atas itu adalah total visit...kalau total page views lebih lagi la kan. Tu pun kalau orang tu masuk dalam blog saya dan klik here and there. Report yang saya tunjukkan ini adalah hasil dari tinjauan saya dalam Shinystat. Shinystat akan hantar laporan by week untuk beritahu, "Pijah, minggu ni ko punya blog tak laku..." :P dan sebaliknya laaa.... Kalau time cuti panjang itu, memang mendadak2 lah menurun mcm 25-26 hb tu kan...

Saya juga sll jenguk2 dalam Google Analytics dan baru2 ni juga skodeng my graph dalam Nuffnang punya page. Tapi saya rasa ia lebih kurang serupa tapi tak sama aje. Dengan ini dapatlah daku bajet masa manakah sesuai daku mem blog dan masa manakah daku patut duduk dan lipat kain aje....

*so, korang gi mana????

11 comments:

  1. ..samalah...time 8-9..masuk keje je terus post entry baru...keje ofis tak bt lagi...hehehe

    ReplyDelete
  2. sama lah tu.visitor me pun paling banyak time mcm tu la.memang dorang ni masuk2 blog hopping dulu, nak2 kat umah mls nak bertenet :)

    ReplyDelete
  3. knp jadi cmtu? sbb nak mulakan hari bekerja dgn berita2 sensasi dr ibu2, blogger2 dlu. pastu smbl2 terkebil2 hadap kerja curi2 gak layan blogging. sungguh tak profesional. huhu

    ReplyDelete
  4. sama lah kot yang ada ibu-ibu yang di rumah

    nak mula kerja, tgk blog dulu

    saya no 2!

    boleh request ke nak hadia apa;P

    saje je gurau,

    tak nak join contest buku lagi ke,

    jangan serik ya

    ReplyDelete
  5. Pija..ku blur2 lagilah tang ni...waaa..bila nak tuntut ilmu ni? kengkangan masalah..skarang 100% HS, my boy kat opis everyday...

    ReplyDelete
  6. Wowww...bestnya report2 ni kan? Tapi mcm kes yatie ni (tak blogging for money) rasanya kurang perlu kot info2 ni semua.

    ReplyDelete
  7. Wowww...bestnya report2 ni kan? Tapi mcm kes yatie ni (tak blogging for money) rasanya kurang perlu kot info2 ni semua.

    ReplyDelete
  8. Seronoknya kalau tgk stat naik...even tak blogging for money pun....

    owh yatiejay, terasa mcm mata duitan pulak :P

    K.Hanz, hah?? akak bawak ke opis...ke opis akak sendiri kot tak??

    K.Masayu, ahahaha....nak request kene tgu saya kayak dulu :P

    ReplyDelete
  9. Bila lah blog saya nak dpt ramai pengunjung macam blog pija ni... :((

    ReplyDelete
  10. k.Anie, ala....mcm tu tak kira ramai aaa......lebih kurang je kita...huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. klu cikgu x der can la nak blogging kat skolah.... kena ada broadband sendiri la. Saya blogging utk simpan gmbr2 kenangan jer, sambil2 cari kenalan baru

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!