Saturday, October 19, 2013

Pembantu Yang Setia

Bismillah,

Malam raya. Anak-anak telah lena kerana eksaited esoknya hari raya. Tinggal kami berdua berborak didapur kerana disitu saja lampu boleh dipasang.

Ipar saya telah kongsi khutbah terakhir itu di grup whatsapp. Bacalah kalian dengan penuh penghayatan dan cuba rasakan seolah Rasulullah sedang bercakap dengan kita. Sebelum ini, saya pernah membaca khutbah ini. Tapi perasaannya sangat lain bila suami membacakannya sebutir-sebutir dengan nada yg mengesankan di malam yg hening pula.

9 ZULHIJJAH TAHUN 10 HIJRAH, DI LEMBAH URANAH, GUNUNG 'ARAFAH

"Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan !!! Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Ø  Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Ø  Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahwa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' hendaklah dibatalkan mulai sekarang.

Ø  Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Ø  Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Ø  Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik! dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Ø  Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah di Bulan Ramadhan, tunaikanlah zakat dan harta kekayaan kamu dan kerjakanlah ibadah haji sekiranya mampu.

Ø  Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak ada seorangpun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan amal soleh.

Ø  Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yang telah kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Ø  Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah disampaikan kepada kamu.

Ø  Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Ø  Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku ini menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang yang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain dan begitu seterusnya.

Semoga orang yang terakhir yang menerimanya lebih memahami kata-kataku ini dari mereka yang mendengar terus dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya aku telah sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba- Mu. "

Salam Eidul Adha dan maaf zahir & batin

Cuba fokus yg saya CAPS kan,

Ø  Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Ø  Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik! dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan PEMBANTU KAMU YANG SETIA. Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina

Padanlah ketika saya sedang basuh pinggan, menjamu makan dan mengemas dapur, suami mengulang-ulang ayat, "Umi ni pembantu abah yang setia". Errrhhhh.. Seperti selalu saya tangkis pujian tu dengan memuncung-muncungkan mulut dan membesarkan dan mencongekkan lubang hidung sebab saya memang tidak pandai respon pada pujian huhuhu (eh tu pujian ke ek?). Hahaha... --sila jgn tanya macam mana saya congekkan hidung juga hahaha...

Selepasnya, suami terus mengulang perkataan tu (malam tu je la) pada saya sampai hidung pun lenguh untuk dicongekkan. Walaupun saya tau saya belum memenuhi syarat wanita solehah tp kalau dpt penghargaan yang sebegini alahai, rasa seronok jugak huhuhu..

Cukuplah kot apa yg dikata oleh suamiku itu membantu saya jadi lebih baik dan berusaha menjadi 'pembantu yang setia' dalam ertikata yg sebenar yg Allah dan Rasul mahukan dan bukan menjadi org yg hanyut dgn pujian yg dilafaz oleh seorg suami buat isterinya. Sesungguhnya memang sukar mahu menjadi pembantu yang setia itu, semoga saja Allah membantu kita utk nampak jalan yang lurus iaitu jalan orang yang mendapat nikmat dan bukan jalan orang yang sesat.

Nasihat saya buat suami di luar sana. Boleh saja kalian buat sepertimana yang dilakukan oleh suamiku yang soleh ini. Bacakan khutbah ini, dan pandang wajah isterimu sambil menyebut merekalah pembantu yang setia buat diri kalian. Ya, mereka dahagakan pengisian spt ini, jd rawatlah rasa dahaga itu dengan pengisian dan pujian spt ini. Bagi saya, ia sangat berhasil.

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!