Tuesday, April 07, 2015

Jom Bina Kekuatan Dengan Membaca AlQuran

Di sebuah grup yang ahlinya sangat dekat dihati saya.. Kami berbincang tentang bacaan ayat alQuran.

Seorang daripada sahabat kami menceritakan tentang perubahan yang dia cuba buat dalam kehidupan dan kesan perubahan itu terhadap dirinya.

Katanya semenjak 2 menjak ni dia telah berusaha utk byk baca quran iaitu 20 helai sehari cuma dia tak tau kenapa hati cepat berhiba.

Katanya dulu dia susah nak bangun solat malam tambahan pula semasa masih breastfeeding lg malah cepat jugak rasa nak marah pada orang bila ada sesuaty yang tak kena.

Namun sekarang alhamdulillah dia lebih mudah bangun malam walau tidak konsisten. Lebih istimewa hati mudah dipujuk bila rasa nak marah. Dia yakin semua ni adalah kesan dia cuba baca banyak2 dan konsisten baca quran.

Katanya lagi ada seorang ustaz ajar semasa kita jumpa ayat2 yg mengandugi rahmat atau ayat2 yg mengandungi berupa doa. Kita stop sekejap dan aminkan ayat tu dlm hati.

Bila jumpa ayat yg berupa gesaan/suruhan eg 'bacalah quran dgn tartil' kita stop kejap dan biar terbit rasa dlm hati bahawa Allah sedang suruh kita baca dgn tartil pada masa tu jugak.

Ustaz tu juga ajar supaya membaca 2 helai sblm solat dan 2 helai slps solat. Kiranya sehari 5 waktu maka 20 mukasurat sehari. Sahabat kami ni pakai quran tafsir jadi dlm satu mukasurat ada 1 ayat yang di hurai dlm bhgn tafsir ayat.

Seterusnya sahabat yang lain menambah -- Itulah.... Kalau kita tingkatkan sedikit ilmu bahasa arab, boleh jugak tingkatkan penghayatan rasanya..ayat Al quran ni..berulang2. Walaupun x tahu full makna, kdg2 boleh agak maknanya..

Perkongsian ini sangat memberi kesan kepada kami. Sesibuk mana pun kita, seandainya kita menjaga hubungan dengan Allah maka Allah akan beri lebih kebaikan kepada kita.

Lebih menarik, saya terlihat dalam jadual yang puan Husna berikan kepada peserta seminar pengurusan masa ada tertulis baca Al Quran 10 ms sehari. Bermakna, bacaan ini tidak akan sia-sia. Ia bukan sekadar aktiviti duduk-duduk seperti biasa sahaja.

Ia sangat bergantung bagaimana pengabdian kita kepada Allah. What you give, you get back and you get more! Jom bersama kita bina kekuatan dengan menghayati alQuran.

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!