Wednesday, October 07, 2009

Pijah, Tak Baek Masam Muka Dengan Suami :P


Bismillah,

Wah! Arini kedai kami buka pukul 11.15 pg. Selalunya habis lambat pun kul 10.15 pg. Dua staff saya pegi buat marketing kat sekolah dan saya dah mention my dear husband yang dia kena balik dari tempat dia bela ayam itik kuda bagai itu seblom jam seploh. Tunggu punya tunggu dia tak tiba2.

Tapi bagus juga dia lambat tu, bila jiwa saya memberontak, saya mula sapu sana..sapu sini..basuh sana..basuh sini dan hasilnya saya dah berjaya masukkan baju di tempat baju, dan buku di tempat buku....ahahahaha.... Sambil tu tangan saya asyik picit no yang sama. Suamiku tak angkat tepon mungkin hujan kat situ so dia letak tepon kat dalam kete kot.

Plus abahanda saya plak ada kematian seorang sahabat dia kot jadi kerja yang selalunya menantu dgn mertua ni share ditanggung dek suami ku seorang. Saya agak2 suami saya juga tak perasan yang matahari dah tinggi sebab arini mendung aje. Mesti dia best layan menyangkul dan membelai ayam itiknya di sana...ahahaha...

Kebetulan sepupu saya Wa Asyiqah datang nak amik novel untuk pas kepada seorang sepupu lagi McRieda sebab McRieda sedang MC buang tonsilnya (ngeri okeh tengok tonsilnya itu...) jadi saya minta dia tolong saya angkat roller shutter kami yang berat gilak itu. Selama ni memang saya tak berani nak angkat sensorang especially time mengandung begini.

Owh saya sangat hangin juga tadi. Saya boleh pilih nak membebel2 panjang dan marah2 tapi sebab saya rasa dia terlalu comel untuk dimarahi jadi saya pasrah kan aje. Tapi saya denda dia sapu sampah kat atas rumah sebab sampah2 semua saya dah kutip tinggal nak sapu habuk2 aje lagi. He he....kejamkah?

Saya sebenarnya kurang berminat nak memanjang2kan pergaduhan dan setelah diperhatikan suami saya juga kini tidak lagi terlampau melayan sakit hatinya kepada saya. Kalau ikutkan tu memang banyak benda dia nak marah saya agaknya sebab lepas sound pun boleh buat balik. Keadaan ni buat saya rasa lega sekurang2nya kami tak panjang2kan benda yang boleh dipendek2kan.

Apatah pula tadi selepas je dapat call suami, dia terus meluru balik dan bercakap dengan saya baik2 (saya terima itu sebagai tanda pujuk okeh...). Maka hal itu dikira selesailah lebih kurang kan??

Seperti yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud :
"Perempuan yang datang kepada suaminya dengan muka masam dan mengomel meminta belanja (lebih) atau mengadakannya maka tidaklah diterima ALLAH amalan perempuan seperti itu." (Hadis Riwayat Ahmad & Abi Hurairah)

Mudah2an saya menjadi seorang yang tidak kuat berleter lagi baik pada anak2 mahupun pada suami....amin


Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!