Sunday, March 08, 2009

Personaliti Ibu Bapa yang Cemerlang


Bismillah,
Dah lama merapu meraban, harapnya kali ni punya posting ada jugakla ilmu munasabah yang boleh digunapakai oleh yang membaca. Jangan runsing, saya tak kecik ati jugak andai tak ada yang membaca. Sekadar nak berkongsi2 apa yang saya baca, mungkin juga bukan ilham saya, tetapi sekadar memanjangkan apa penulis asal buat kan... :)

  • Mempunyai matlamat yang jelas


  • Tegas


  • Berakhlak mulia


  • Mengambil berat terhadap keluarga


  • Komitmen yang tinggi


Sebagai mak ayah, kita mestilah mempunyai matlamat hidup berkeluarga yang jelas. Saya cuba bagi contoh ye..tapi contoh ini adalah contoh yang masih mempunyai banyak cabangan lagi. Jadi kepada sesiapa yang suukkaa sesuatu yang lebih spesifik, tolonglah fikir sendiri sebab saya malas berfikir...he he he


Contoh matlamat hidup berkeluarga :  • Mahu keluarga yang hidup dalam bi'ah agama (yang spesifiknya mungkin mahu semua ahli keluarga tidak meninggalkan solat, menutup aurat dll)

  • Mahu semua anak2 berjaya dalam hidup (perinciannya mungkin along jadi doktor mata, angah jadi doktor telinga, ucu jadi doktor hidung)

Kenapa matlamat ini penting? Ia adalah untuk menjamin sebuah keluarga menjadi sebuah keluarga. Ha ha..berbelit2 tak ayat? Kalau tak ada matlamat, ada kemungkinan mak yang beranakkan anak tadi hanya melahirkan anak yang sia2, atau yang tidak menghormati ibu bapa, disebabkan hidup mereka yang tidak dicorakkan. Ini adalah kerana tanpa memikirkan matlamat, kita mungkin tidak akan nampak jalan untuk meneruskan kehidupan.


Seterusnya apabila berkata tentang tegas, maka sewajarnya ibu bapa itu bersikap tegas dengan anak2 nya. Tapi tolong ingat bahawa tegas itu tidak semestinya garang. Bila kita melarang anak kita bawa balik kawan berlainan jantina kecuali dengan izin (ni contohnya mereka nak mengadakan gathering di rumah kita) maka larangan itu berkuatkuasa setiap masa. Jadi bila kita punya pendirian tidak berubah2, maka anak2 akan lebih menghormati dan memahami kehendak kita.


Sebagai mak ayah juga, kita kena la berakhlak mulia. Memanglah terkadang, dengan perangai senget kita, kita masih mendapat anak soleh dan solehah. Macam umi, ada la ari2 yang tiba2 terasa nak dengar radio. Tapi acu nk bukak je radio, ade je yang sound tak baik umi. Umi pun tersipu2 malu dan tutup radio tu semula sambil buat2 radio ni terpasang sendiri dan bukan umi yang pasang . Tapi selalunya, kuih kan mengikut acuannya??


Ibu bapa juga perlu mengambil berat hal anak. Cuba mula dengan soalan yang ringkas sahaja, "Kakak belajar apa hari ni?", "Cikgu jamu apa kat sekolah tadi?". Dari satu soalan, anak berkemungkinan meng 'elaborate' kan pengalaman seharian mereka. Satu kebaikannya adalah apa yang dibuat anak ada dalam pengetahuan anda, keduanya dia tahu anda boleh dijadikan teman bercerita, ketiganya mereka akan terus menyayangi anda.

Keluarga adalah komitmen, bukan hobi. Kenapa saya sesuka hati berkata begitu? Sbb hobi akan dilakukan bila2 masa yang kita rasa lapang sedangkan perkara2 dalam keluarga adalah mandatori dan patut didahulukan. Jadi ibubapa perlukan komitmen yang tinggi untuk menjadikan semua anak2 mereka sebagai orang yang disenangi masyarakat dan juga untuk hari tua ibubapa itu sendiri.


Apa yang saya rapikkan ini hanyalah sedikit, sebenarnya ada banyak lagi. Nota yang banyak itu akan saya bincangkan dalam tajuk ini juga dalam volum II. Aselehe, ngengada pulak ek. OK lah gud luck to all. Doakan saya jugak eks...

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!