Friday, August 19, 2011

Terbabas Sahur

Bismillah,

Pernah tak terbabas sahur. Kalau saya sendiri, zaman sebelum kawin, dari mula saya berpuasa sehinggalah nak dekat kawin, saya rasa saya tak pernah terbabas sahur. Taktaulah kalau saya tak ingat. Masa di rumah dengan mak saya, mak tak pernah fail kejutkan kami dan pastikan kami semua bersahur. Masa di sekolah pun geng2 saya adalah kaki sahur (ayat apakah ini?).

Sehinggalah di awal2 perkahwinan kami, semasa kami berpuasa sendiri, saya terpaksa meminta mak saya mengejutkan saya setiap hari kerana saya tidak percaya diri saya sendiri dalam hal terjaga-dikejutkan-jam-atau-telefon. Selepas itu saya berlatih sedikit demi sedikit berdikari. Selalunya, hasil dari sedar-diri, saya akan masak berbuka biar berlebih supaya nanti sahur dapat makan tanpa perlu masak di tengah malam atau esok paginya.

Tapi ada satu kenangan yang saya tak dapat lupakan. Ada satu masa saya terlewat mengejutkan suami dan dia hanya sempat makan dan tidak sempat minum. Wuwuuuu... rasa bersalah tu meleret-leret sehingga ke hari ini. Saya selalu berharap yang saya tidak akan mengulanginya lagi kerana saya tahu bagaimana rasa sakitnya kekurangan air tu.

Jadi, di sini adalah antara apa yang saya amalkan untuk mudah bangun (walaupun tak berapa mudah) :

  • Hari ni pasang alarm lagu London Bridge, esok pasang lagu Burung Kakak Tua. Koman2 dalam 3 hari mesti tukar lagu yang berlainan. 
  • Masak nasi sebelum tidur. Kalau nasi tak masak lagi, jangan masak guna rice cooker pagi2 tu, masak cara tradisional (erk...dapur gas la...kang ada yang hembus arang pepagi lak)
  • Atau lebih baik masak nasi untuk berbuka sekali dengan sahur terus. Esoknya bangun sahur boleh reheat sementara gosok gigi. 
  • Pastikan di dapur ada stok sardin, oat, roti, buah, telur. Paling bagus adalah oat, panaskan air hingga mendidih, masukkan oat dan taruk lah hirisan kurma dan sedikit Radix Koko. 
  • Kupas bawang siap2 untuk seminggu. Pastikan letak dalam bekas bertutup untuk tahan lebih lama. 
  • Ada sesetengah ibu memastikan ada vitamin sebagai suplemen.
  • Untuk keselamatan, ada juga orang makan siap2 sebelum tidur tapi saya rasa ini cara yang kureng sihat untuk perut kita. 
OKlah itu saja kot yang saya dapat dari meng google. Semoga ada manfaatnya :))


Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!