Thursday, August 25, 2011

Lebah & Sengatannya Adalah Ubat

Bismillah,
* Jemput tengok keluaran terbaru buku dan majalah ilmiah di sini.


Di bawah ini adalah beberapa gambar yang saya ambil selepas seekor lebah menyengat saya. Kali ini sengatan ini adalah disengajakan. 


Ini adalah bahagian bisa yang tertanggal dari tubuhnya 
Selepas menyengat , lebah akan mati...kesian dia. 

Kandungan bisa lebah adalah :

Secara keseluruhan, racun sengat lebah terdiri daripada120 komponen kimia aktif, tetapi hanya  40 yang telah dijumpai, diantaranya:


  • 11 peptida.
  • 5 enzim.
  • 3 amine.
  • Karbohidrat.
  • Lemak
  • Asid amino.

Sakitkah?
Sejujurnya disengat lebah memang sakit. Tetapi setelah saya membaca berulang kali, rupanya rasa sakit itu adalah kerana kita telah setkan di dalam kepala kita bahawa kita akan sakit jika disengat. Padanlah suami saya kelihatan rilek saja setiap kali disengat secara sengaja ataupun tidak. Kalaupun sakit, ia hanya berlangsung sekitar 5 minit sahaja :)


Mekanisma selepas sengatan lebah :
Seperti akupunktur, sengat lebah ini adalah untuk mengatur chi meridian atau mengatur keseimbangan yin dan yang di dalam tubuh dan seterusnya ia akan menghilangkan penyebab penyakit. 


Reaksi akibat disengat lebah : 
Setiap orang lain kesannya. Suami saya tidak mengalami sebarang perubahan pada tempat yang disengat. Manakala sahabatnya walaupun disengat seekor, terus demam. Saya pula, mengalami kegatalan, bengkak dan panas di sekitar kawasan yang disengat. Jika gatal itu bermakna seseorang itu mengalami alergi atau tekanan darah sedang menurun. Ada juga yang sehingga bengkak dan demam itu bergantung kepada tahap alergi masing-masing namun insya ALLAH dengan sesudu dua madu akan menjadi ubat.

Jika kalian berminat dengan pengubatan jenis ini, adalah disarankan untuk menjalaninya sehingga 5 kali suntikan. Setiap kali disuntik, pastikan surut dulu demam dan bengkaknya barulah boleh diulang. Insya ALLAH dengan berdoa kepada ALLAH pasti ia akan menjadi ubat.

 Jika ada sesiapa yang berminat untuk cuba kaedah rawatan ini, rasanya boleh telefon ke nombor suami saya : 0199105058
Mohd Sabri Salleh

Kalau ada orang perempuan yang nak buat, jangan bimbang.. tidak perlu mendedahkan aurat untuk tujuan pengubatan ini. Asalkan kalian boleh duduk diam saja :P

Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!