Friday, August 28, 2009

Teknik Memuji Suami


Bismillah,

Sekali lagi, apa yang saya mau tulis adalah common sense. Takkanlah perkara se'simple' puji suami pun nak kene ada teknik? Tulisan ini adalah sekadar untuk saling mengingatkan diri sendiri, bimbang telah lama suami saya tidak mendengar pujian saya...ahaha... Saya rasa orang lelaki suka apabila dipuji sebagai tanda dia dihargai dan ini juga adalah kaedah untuk mendapatkan lebih lagi kebaikan dalam dirinya, kan cik abang ;) ?

  • Pujilah suami bila dia melakukan sesuatu yang bukan kebiasaannya. Sebagai contoh, dia jarang2 nak masak so bila tertangkap dia sekalipun tgh masak air masak, maka pujilah dia...
  • Puji tidak semestinya dengan percakapan, boleh jadi dengan bahasa badan lain. Saya paling minat menepuk2 belakang bahu suami saya dan memeluk dia untuk tujuan memuji dan menghargai dia.
  • Selalu istri2 petang2 kumpul di bawah pokok mempelam kutuk2 suami (pss...skang org tak lepak bawah pokok dah...dalam forum pun boleh ngumpat suami). Cuba ubah keadaan ini dengan memuji suami memasing...kot la ada yang tolong sampaikan pada suami tentang apa yang kita pujikan, aahaha...suami kita pun mesti terangkat punya bila bini dia cakap yg baek2 aje ttg dia.
Simple je pun kan? Memuji ni satu motivasi sebenarnya. Tapi tataulah mcm mana bg org perempuan..mcm saya, saya tak minat dipuji. Bukan tak minat langsung tapi saya sll risau pujian tu tak ikhlas, buat saya rasa fly up in the sky tapi dia yg memuji boleh muntah darah tgk hidung saya kembang semangkuk...wakakaka...anyway, suami ku rajin memuji tapi ntah la jadi motivasi ke tak pada saya....ahahaha...
Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!