Wednesday, April 28, 2010

Moero Attack

Bismillah,

Saya dah hampir lupa rancangan kegemaran saya ni semasa zaman kanak2. Kalau sape yang perasan dengan cerita ni sedangkan anda hampir sebaya dengan saya memang 'kaki buku' atau 'kaki ape2lah' yang tak sekaki dengan saya. Cerita ni best amat hoo.... Maksedara saya siap tocangkan anak dia dengan saya2 sekali ala2 watak dalam tu.

Moero Attack (bahasa Jepun: 燃えろアタック) ialah tajuk bagi sebuah siri drama televisyen Jepun ciptaan Shotaro Ishinomori yang mengisahkan sebuah pasukan bola tampar wanita Jepun. Siri ini ditayangkan di Jepun melalui rangkaian TV Asahi dari 5 Januari 1979 hingga11 Julai 1980, menjelang temasya Olimpik Moscow 1980.

Moero Attack juga pernah disiarkan di Malaysia dalam bentuk alih suara melalui saluran TV1. Siri drama ini juga dipercayai berpengaruh diChina sehingga berkali-kali diulang tayang, hasil kejayaan pasukan bola tampar wanita kebangsaan negara berkenaan menjulang Piala Dunia Bola Tampar pada tahun 1981.


Tiba2 Wan, kawan sekolah rendah saya telah bangkitkan cerita ni di wall dia :

Mohd Redzuan
www.youtube.com
remember back then this japanese drama series? about how a bunch of girls balance their lives and the love for the sport? the tight shorts? the unmistable 70s/80s sounds? oh... those are the days~! NOTE TO ALL THOSE PEOPLE WHO COMMENTED: thank you very much. ...
sejam yang lalu · · · Kongsi
Norhafizah Madzlan
Norhafizah Madzlan
uishhh...dulu2 rela ikat tocang nk ikut heroin ni...gilak2
sejam yang lalu ·
Mohd Redzuan
Mohd Redzuan
woh.. tak ingat plak dulu hang ikat tocang camna... ehehe
sejam yang lalu
Lynnda Md Isa
Lynnda Md Isa
filem mesia tajuk HOOPERZ...lebih kurang mcm gak. Lama dah crita ni. Nostalgia tul...
sejam yang lalu
Mohd Redzuan
Mohd Redzuan
hooperz tu ada power2 hikmat2 berpusin2 gak ka?... eleh, crita malaysia ni... nti msti penuh ngan cintan cintun ja.. meluat aiiih... nak sumbat bola dlm jaring pun, mesti sempat tgk boypren kat tempat penyokong nih...
55 minit yang lalu

Woohh...rupanya ada la kalau nak cari cerita ni dalam Youtube tapi saya rasa kita takkan dapat tengok dari episod pertama sampai sudah. Andai ada pun saya rasa tak ade subtitle untuk kita lebih faham ceritanya. Saya minat, korang minat tak??? Bukan setakat tocang aje, dulu lagu yang ada dalam Youtube di bawah ni (lagu tema ke hapa panggilnya) siap diterjemah ke dalam Bahasa Malaysia.

Saya cuba jugak nak ingat2 lagu ni yang diterjemah tapi x berjaya sebab dalam lagu ni disebutkan nama watak2 dalam cerita ni tapu sorang habuk saya tak ingat. Tambah plak, cikgu Muzik kitorang bg note lagu ni so saya dengan kengkawan boleh main lagu ni dengan recorder dan pianica. Huhu...saya dulu gila main pancaragam sekolah ooo....



OK lah korang...layanssssss

14 comments:

  1. pija...izan pun suka maero attack!

    ReplyDelete
  2. kita ingat lagu dia dalam bahasa jepun sampai la ni...lagu doraemon pun sama...masih melekat kat kepala nih...

    ReplyDelete
  3. Me HEART cerita ni okeh..LURVE IT!! Kebetulan sezaman masa me jadi Volleyball Team School Player at the age of 14 & 15..so our team konon2 nak jadi hebat cam crita tu..

    ReplyDelete
  4. sama la..suka sangat citer ni dulu.kadang2 rasa cam nak citer ni ditayangkan lagi je

    ReplyDelete
  5. wahhhh..saya pun suka gak tgk citer ni...kecik2 bercita2 nak jadi chun..heroin citer tu lah..

    ReplyDelete
  6. masa zaman citer ni dulu, tetiba semua orang nak main bola tampar :D

    ReplyDelete
  7. Ana suker jurulatih nya..hensem gitew..kahkah..gatai hg ana..
    Masa citer ni tgh popular,ana sekolah rendah,darjah brapa ntah..darjah 3 kot..kalo x silap..

    ReplyDelete
  8. wahaha..tgh terbayang awek2 berseluar pendek berlatih lompat katak sambil tangan letak kat blkg..hehehe

    ReplyDelete
  9. pija,

    masa kita kecik2 suka nyanyi versi bahasa melayu (ntah sapa la terjemahkan).. gini la lebih kurang lirik dia :

    Chun jaguh bola tampar,
    pasukan baikusyi
    mencari ibunya puan mariko,
    Chun! Kapten! Yogia!
    telah terpilih ke sukan olimpik,
    sayang gugur seorang
    yogia teman tersayang
    tinggal lah chun seorang
    dengan spike duniaaaaa!!

    (nyanyi la ikut rentak lagu jepun dia)

    ReplyDelete
  10. Izan, kita sekapal!!

    Beattey, saya dah ingat2 lupa lagunya...doraemon tak aci sbb sampai arini ada lagi

    k.Hanz, series mmg menaikkan semangat kesukanan cerita neh

    syahida, a'ah...saya sampai paksa diri belajar pukul bola tampar ni sampai bengkak abis tangan

    Ana...ahahaha...kenmain ek...skang ni agaknya coachnya udah tua la kan

    Isabelle, ahahaha....comel2..cuba kalau kita... **nak bayang pun pingsan

    pertmuffin, yeahhhhhhhh.....skang saya suda bole nyanyi itu lagu

    ReplyDelete
  11. me pun suka dgn Meoro Attact siap bercita2 nk jadi one of M'sia team player & dpt buat lompatan cam dlm tv tuh... fuh best2 dgn cita-cita zaman kecik2

    ReplyDelete
  12. kisah gadis atlit
    chun namanya
    bercita2 jadi spiker dunia

    chun jaguh bOla tampar
    kumpulan Baitushi
    mencari ibu
    nama MarikO

    chun, yOjia, kapten!
    bercita2 ke Olimpik dunia
    sayang gugur seOrang
    yOjia teman tersayang
    tinggallah chun sendiri
    yOjia dah pergi
    semOga chun berjaya
    hingga ke duniaaa!!!

    versi asal (jepun):
    booru ni naratte
    tonu dekuru
    kanashimigO.. kurushiminga
    demo imanaraba.. imanaraba
    seishun ko-tono domaninakka

    sa reshi toss spike
    donni booru mo uchi kaesu
    hora mierudeshou
    hora mierudeshou
    netto no nukawani yuvi no hata
    netto no nukawani seishunu-ga

    ReplyDelete
  13. hahahaha teringat kembali nostalgia lama, ketika ini minda anak-anak di malaysia dah diceriakan dengan filem2 jepun. Memang best! Siap ponteng skolah agama sebab nak tgk "cun" nye pasal. Lepas abis tgk, sibuk ajak kawan2 nak main kat luar pastu berebut nak jadi "cun". Hebat En/Cik/Puan Shammo boleh ingat lagu versi melayu. anyway, ade sedikit perbezaan dgn versi yang saya ingat. Entri yang best! Membuatkan teringat zaman kanak2.

    ReplyDelete
  14. eheheh... mujur saya dulu takde sekolah agama...kalau tak, ntah2 saya pun jadi kaki ponteng jugak :P

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!