Tuesday, April 08, 2008

Manual Kerja Super Suami & Isteri

Bismillah,
Inilah yang saya tunggu sekian lama. Dah siap dalam dua bulan juga tapi baru hari ni saya dapat war-warkan dalam blog kesayangan saya ni. Dek soalan-soalan yang saya perlu jawab, maka kat sini saya harap sekurang-kurangnya terjawablah sikit ek persoalan mereka yang nk bertanya.

Harga bagi buku-buku ni adalah seperti berikut :
- Manual Kerja Super Suami RM 15
- Manual Kerja Super Isteri RM 12
- Harga pos adelah RM 5 utk pos ekspres

Kepada sape2 yang sudi nak beli, sila SMS ke 0199147161 atau emel ke sitisifir10@yahoo.com atau YM : sitisifir10.

Bank in kepada no akaun berikut :
Norhafiza Binti Madzlan
- 113042046831 Maybank
- 12092020082595 Bank Islam

Dibawah adelah gambar bukunya dan disertakan sekali isi kandungannya.


Manual Kerja
SUPER Suami


Sememangnya, pernikahan yang dilalui bersama dengan isteri membuahkan tanggungjawab yang perlu ditunaikan oleh kedua-dua pasangan. Sebagai suami, tanggungjawab anda adalah dengan melunaskan mas kahwin, memberikan nafkah zahir dan batin dan mendidik isteri serta anak-anak dengan amalan yang dianjurkan dalam Islam.

Bagi seorang suami, tiada formula atau manual khusus yang paling tepat untuk anda. Namun, sedikit garis panduan dalam buku ini akan membantu anda menemui kaedah khusus yang paling sesuai untuk diri anda dalam apa-apa jua situasi keluarga anda. Semoga anda dapat mengenal pasti sesuatu yang bernilai dalam diri anda setelah membaca buku ini!!

Kandungan (176 ms)

BAB 1 Pengenalan

BAB 2 Rasulullah s.a.w Model Utama
2.1 Kisah Rumah Tangga Rasulullah s.a.w
2.2 Jadikan Rasulullah s.a.w Idola Keluarga

BAB 3 Menghargai Isteri
3.1 Aku Adam Buat Hawaku
3.2 Hargai Pengorbanannya
3.3 Optimis Dengan Kebolehan Isteri

BAB 4 Menyayangi Isteri
4.1 Sayangi Dia Seadanya
4.2 Membiasakan Perilaku Berkasih Sayang
4.3 Idea Romantik
4.4 Mengutamakan Ibu bapa
4.5 Menghormati Mentua

BAB 5 Membantu Isteri
5.1 Kamar Tidur Tempat Peribadi
5.2 Menguruskan Kain Baju
5.3 Menyapu Sampah dan Mengemas Rumah
5.4 Membantu Isteri Memasak
5.5 Menghiasi Halaman Rumah
5.6 Membasuh Pinggan
5.7 Menjaga Anak

BAB 6 Saat Anda Diperlukan
6.1 Isteri Mengandung
6.2 Isteri Bersalin
6.3 Isteri Kesedihan
6.4 Isteri Dalam Dilema
6.5 Isteri Sakit

BAB 7 Bapa Penyayang
7.1 Fahami Fikiran Anak
7.2 Air Tangan Ayah
7.3 Mengulang Kaji Bersama Dengan Anak
7.4 Mengawal Pemakanan
7.5 Anak Lelaki vs Anak Perempuan
7.6 Bapa Sepenuh Masa

BAB 8 Menjana Keluarga Harmoni
8.1 Tetapkan Tujuan Perkahwinan
8.2 Mesyuarat Keluarga
8.3 Membudayakan Islam
8.4 Peribadi Ketua Keluarga
8.5 Bermasyarakat
8.6 Pemilihan Lokasi Tempat Tinggal
8.7 Menjaga Ekonomi Keluarga
8.8 Resolusi Untuk Keluarga

BAB 9 Sedangkan Lidah Lagi Tergigit
9.1 Hidup Penuh Cubaan
9.2 Teknik Bergaduh
9.3 Mendidik Isteri
9.4 Masalah dan Solusi
9.5 Jangan Peduli Kata Orang
9.6 Poligami

BAB 10 Penutup


Manual Kerja
SUPER Isteri

Oleh Siti Sifir

Tidak dinafikan dalam mendepani zaman ini, para isteri akan bertemu dengan bermacam-macam bentuk halangan. Tambahan pula bagi mereka yang bekerja dan mempunyai anak yang banyak. Di mana-mana sahaja akan kita temui keluhan demi keluhan.

Justeru, apakah formula terbaik yang boleh diguna pakai dalam memastikan hala tuju hidup kita di dunia ini berjalan dengan baik dan juga membina kehidupan yang selesa di akhirat?

Buku ini akan menyingkap petua berkesan dan sekatan yang perlu dielakkan dalam menangani masalah dan halangan seorang isteri masa kini.

Kandungan (128 ms)

BAB 1 Pengenalan

BAB 2 Petua Mega
2.1 Jangan bertangguh kerja
2.2 Kerja di pejabat sudahkan di pejabat
2.3 Bangun seawal pagi
2.4 Perkara berkaitan dengan tidur

BAB 3 Tugasan Rutin Isteri
3.1 Kain memenuhi rumah?
3.2 Air tangan pengikat kasih
3.3 Pinggan terpakai
3.4 Masa untuk menyapu sampah
3.5 Mengemas rumah
3.6 Merias halaman rumah

BAB 4 Suri Rumah Si Isteri
4.1 Katil sebagai tempat rehat
4.2 Menjaga kosmetik diri
4.3 Layanan buat suami tercinta
4.4 Ciuman dan belaian mesra sebagai tabiat
4.5 Jangan malas mandi
4.6 Jangan kongkong suami
4.7 Di mana perlu meminta izin?
4.8 Aurat terjaga, maruah terpelihara

BAB 5 Suri Rumah Si Ibu
5.1 Mengulang kaji bersama dengan anak-anak
5.2 Adakah baik menonton televisyen?
5.3 Kurangkan menengking anak
5.4 Jaga pantang larang selepas bersalin

BAB 6 Menjana Keluarga Harmoni
6.1 Makan secara berjemaah
6.2 Solat jemaah bersama-sama
6.3 Banyakkan bercerita sesama ahli keluarga
6.4 Rancang percutian panjang
6.5 Mengukuh dan menjaga ekonomi rumah
tangga
6.6 Perancangan dan hala tuju keluarga
6.7 Doa agar keluarga kita aman bahagia

BAB 7 Menghadapi Cabaran
7.1 Kurangkan leteran
7.2 Biasakan senyum dan ketawa
7.3 Melatih kesabaran
7.4 Kemaafan dendam paling indah
7.5 Menangislah apabila perlu

BAB 8 Penutup

1 comment:

  1. adilah12:09 PM

    salam..
    wah,hebatnya kak pija, dah ada buku sendiri..nnt bg lah along sebijik boleh sy curik2 baca..hik2..

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!