Friday, August 27, 2010

Bagaimana Download Video Dari Youtube

Bismillah,

Setiap hari saya akan pasangkan CD banyak2 yang saya beli masa di P.Buntar. Kiranya balik dari sekolah mereka akan hadap satu CD sambil makan, minum dan sementara mereka mandi. Kadang2 saya boring, saya pasangkan jugak Youtube. Cuma kena ada sama.

Memetik komen dari Aalia dalam satu rntry Lina MSK :


3. Nak tau tak sal apa budak2 lebih senang belajar thru video?
Yg saya perasan, kalau tengok budak2 umor preschool / playschool punya TV program/ learning prog, mcm Teletubbies, Dora, Blues Clues, Wonderpets atau apa2 rancangan kat Playhouse Disney.. ciri-ciri dia:
- sama saja concept setiap episode
- kalau jumpak solution..ayat sama, lagu sama yang disebut
- simple , tak terlalu komplex subjek dia (sesuai la utk umo budak tu)
- ceria
so, yg saya nampak, REPETITION tu yg penting..
sbb tu lah iklan petronas “burung apa ayah? “, mengajar bahawa kanak2 usia mcm tu mmg dia belajar melalui kaedah repitition/megulang2.. dia akan dengar dulu..send ke otak, dan cuba ckp.
itulah perkembangan kemahiran bertutur & bahasa.. :)

So, saya cari semula apa yang menarik yang ada dalam Youtube dan beli CD dan burn untuk diulang tgk oleh anak2 saya. Kalau saya biarkan mereka picit sendiri video dalam Youtube, mungkin mereka :

  • tekan sesuatu cerita tanpa ikut urutan...so, mereka tgk sesuatu benda tanpa faham jalan ceritanya
  • mungkin mereka tersasar ke video yg ntah apa2 spt merosakkan akidah & akhlak
Mcm mana saya download adalah begini : 

1. Buka Youtube dan kopi URL video yang diingini

2. Buka link ini http://keepvid.com/


3. Isi link tadi pada ruang no 3 tu dan tekan DOWNLOAD


4. Lepas tu dia akan loading dan keluar mcm yg dlm no 4

5. Pilih salah satu format yg kita nak dalam tulisan hijau di no 5 itu.

Kalau komputer kita tak ada Java lagi, maka haruslah download. Dia akan ingatkan utk download...senang bangat deh...

**Abah!! Gi beli CD cepat, umi nak download ceramah agama pulop :P

2 comments:

  1. Nice info!Leh try buat plak

    ReplyDelete
  2. dah lama tak dl vidoe youtube.. kan cari CD kosong.. n3 pija kira refreshing la...

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!