Thursday, March 24, 2011

Projek Tempe & Ikan Pari

Bismillah,

Mood saya baik semalam. Saya dah mula beramas mesra dengan anak-anak. Saya dah jumpa dah punca kenapa saya jadi tension tak pasal-pasal. Tapi untuk menyelesaikan masalah saya itu, saya perlu berkorban. Tetapi berkorban yang saya katakan tidak sampai terkorban. Itu adalah kerana dengan sedikit sahaja saya berkorban, saya rasa seronok. Nantilah bila ada ketika yang sesuai saya akan kongsikan juga dengan kawan-kawan saya yang baik hati.

Semalam, salah satu penawar yang mengubati mood swing saya adalah suami saya bawa kami ke Jerteh. Dia cadangkan saya pergi seorang diri dengan anak-anak tapi saya menolak. Walaupun pergi dengan encik suami akan menyebabkan saya tidak sempat panas punggung duduk di sana, tapi itu lebih baik dari saya pergi seorang diri.

Pulang dari Jerteh, kami melencong ke arah Tok Bali untuk cari ikan yu yang diharapkan dapat bantu saya menambah susu badan. Tapi ikan yu tak ada dan suami saya beli ikan pari 5 kg. Ikan di sini murah-murah sahaja dan segar lagi. Memang penuhlah peti sejuk kami semalam dengan 21 ekor ikan pari tu. Kebetulan pula, ada beberapa ikan lagi ada di dalam peti dan 9 peket tempe.

Jadi semalam saya tulis di wall dan macam biasa kawan-kawan saya yang peramah bagi beberapa cadangan untuk masak apa.

Tempe :
- goreng dengan kunyit dan garam.. kemudian masukkan bawang yang dihiris, cili padi
- buat sambal tumis... org jawa sure buat masak lodeh atau sambal goreng
- Tempe tu potong nipis2, goreng rangup
- tempe tu potong2 celup ngn telur then goreng..makan panas2 cicah sos..

Ikan Pari :
masak asam pedas/bakar cicah air asam/kari

Tiba-tiba lapar pula. Sekejap lagi nak dicari bunga kantan dulu :)

 

7 comments:

  1. bestnyo gi tok bali, situ meme ike segar2 baru balik d rlaut..

    nok ajok kak pija join GA saya http://yatiechomeyl.blogspot.com/2011/03/siri-ke-4-hobi-chomeyl-membaca-novel.html

    ReplyDelete
  2. ingat ke dah masak... nnti dah masak, pos sini sket k... hehe...

    ReplyDelete
  3. kak pijah cuba ambil halba sesudu rendam dalam air panas secawan...pastu bila kermbang minum...kalau noli memang berkesan untuk tambah susu....

    ReplyDelete
  4. best nya dpt makan ikan segar..

    maap la pija, kakyong memang dah lama tak tgk status FB kawan2... semoga masalah pija dpt diatasi..


    pija belum masukkan link kakyong.com yer... huhuuu...

    check status : http://kakyong.com/?p=3540

    ReplyDelete
  5. tempe goreng mmg sedap, lagi garing lagi kick!!

    ReplyDelete
  6. Aslmkm..
    hYe! j0m j0in GA h0neyz..
    http://miszh0neyz.blogspot.com/2011/03/misz-h0neyz-1st-giveaway.html
    ;)

    ReplyDelete
  7. Yatie, balik sini nnt kita deting tok bali dehs..

    Shira, k.pija pos dah, sampai tak??

    norlin, terima kasih, cara tu berkesan jugak tapi kurang sedap :P

    kakyong, mcm mana sy bole x simpan link k.yong ek??

    chekna, oh tidak....ai tak minat tempe :P

    misz honeyz, tenkiu

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!