Saturday, July 02, 2011

LINUS

Bismillah,

Ingat tak ada aritu saya cakap nak pergi ceramah LINUS? Setelah saya peram jadik pekasam arini baru saya dapat nak cerita pasal LINUS itu. Adalah amat berbeza OK program di kelompok Cina dengan kelompok Melayu. Program ini bermula lebih awal dari yang dijadualkan! Awal tu tak awal mana sangatlah tapi agak2 10-15 minit jugaklah dari yang dijadualkan.

Program dimulakan dengan lagu Negaraku.. Saya heran sbb saya nangis menitik2 air mata masa diorang pasang lagu Negaraku tu... tatau lah kenapa, barangkali tiba2 rasa hubbul watan itu meresapi jiwa dan raga. Kuikuikui... Buat malu kampeni ja kat celah2 orang ramai tu ada orang nangis dengar lagu Negaraku.Ini adelah Guru Besar sekolah itu, masih 'Cik' lagi... sangat tegas orangnya. Tempohari ada parents merokok depan kelas tadika, suami saya gi report kat pejabat, dia pun tanpa lengah terus ke kelas tu dan sound direct...hohoho...

LINUS ini adalah program yang akan memastikan setiap pelajar akan dapat menguasai bacaan dan pengiraan asas. Ia terkandung dalam National Key Result Areas (NKRA's) yang mana ia ada 6 teras bidang. Sila rujuk link ini untuk tahu apa 6 teras itu dan siapa yang berwajib untuk melaksanakannya cuma saya nak kopipes sikit apa yang berkaitan dengan LINUS ini.


3) NKRA yang ketiga  – Meluaskan Akses Kepada Pendidikan Berkualiti dan Berkemampuan
• Seperti yang semua maklum, ilmu pengetahuan menjadi kandil penyuluh yang menerangi kegelitaan hidup di dunia. Malah ilmu menjadi prasyarat kepada pembikinan mana-mana tamadun yang pernah terbina dan yang menentukan kelancangannya.  Justeru, kerajaan  akan terus mengiktiraf dan memberikan ruang kepada yang terbaik dan terbilang tanpa mengira latar keturunan mahupun taraf sosioekonomi.
• Oleh itu, dalam bidang pendidikan, PM mahu memastikan anak-anak bangsa mendapat akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan. Mahu tidak mahu, generasi muda Malaysia perlu berilmu, mesti berfikiran kreatif, berinovatif, bercirikan nilai murni serta mampu bersaing di persada internasional yang penuh cabaran ini dari kemudahan yang diberikan.
• Kerajaan akan memberikan keutamaan untuk menyediakan pendidikan yang terbaik bermula daripada peringkat asas iaitu peringkat prasekolah. Untuk itu, pendidikan prasekolah akan dijadikan sebahagian daripada sistem pendidikan kebangsaan dalam aliran perdana.
•  Adalah amat merugikan kerana terdapat kanak-kanak yang pergi ke sekolah tetapi masih tidak menguasai kemahiran membaca atau menulis apabila meninggalkan bangku pengajian. Maka, bagi menangani kemelut ini, PM telah menetapkan supaya semua kanak-kanak normal yang bersekolah boleh menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira ketika melangkah ke Tahun 4 sekolah rendah sebelum penghujung 2012.  Kerajaan menyedari hanya 60% sahaja anak-anak Malaysia yang dapat akses pendidikan pra sekolah, jadi KPI menjelang 2012 berharap pencapaian ini dapat dinaikkan sekurang-kurangnya kepada 80%.
• Bersesuaian dengan konsep pencapaian diutamakan pula, kepimpinan sekolah di peringkat rendah dan menengah perlu menyedari mereka adalah peneraju tapak semaian modal insan nasional. Berkaitan itu, kerajaan dengan ini ingin menawarkan new deal atau satu Bai’ah baru  kepada semua pengetua dan guru besar sekolah dengan janji ganjaran berasaskan pencapaian sekolah masing-masing.
• Selain itu , sebagai projek perintis, sebanyak 100 buah sekolah, terdiri daripada jenis harian biasa, sekolah bestari, kluster, trust school atau sekolah berpiagam dan sekolah berasrama penuh,  akan dikenal pasti untuk diangkat menjadi Sekolah Berprestasi Tinggi. Dengan ini, kerajaan akan menyediakan persekitaran pelajaran dan pembelajaran yang kondusif serta menggalakkan kerjasama antara sektor awam dan swasta bagi memacu lagi  pencapaian pelajar. Semua rencana ini akan dilaksanakan dalam tempoh 3 tahun sebelum penamat 2012.

Pecahan dari Sub NKRA ke 3 di atas ada 4 pecahan lagi iaitu :

 • Prasekolah
 • LINUS
 • Sekolah Berprestasi Tinggi
 • Tawaran Baru kepada Pengetua & Guru Besar

Program ini sebenarnya sudah dimulakan pada 2010 dimana murid tahun 1 pada tahun itu dipanggil Kohort Pertama. Ini bermakna Asmaa' adalah tergolong dalam Kohort kedua dan Usamah yang ketiga. Semasa mereka di dalam darjah satu ini akan diadakan 3 kali saringan iaitu pada bulan Mac, Jun dan September.

Selepas ujian ini mereka akan dibahagikan kepada 3 kelompok iaitu :

 • murid tegar (menguasai kurang dari 2 konstruk)
 • murid LINUS
  • menguasai kurang dari 8/11 konstruk (literasi)
  • menguasai kurang dari 9 konstruk (numerasi)
 • murid perdana (menguasai lebih dari 9/12 konstruk)
Kiranya, murid arus perdana ni adalah budak yang pandai membaca, menulis dan mengira serta faham akan apa yang ada pada ayat yang diberikan. So ini adalah aim utama kita buat masa ini. Seperti yang saya cerita dalam entry ini, budak2 sekarang adalah pandai2 dan takkanlah kita nak anak kita tanpa bantuan sedangkan kerajaan adaaim untuk pelajar2 sekolah (tiba2 sokong kerajaan :P).

Sebenarnya tak payah risau sangat as long anak tahu membaca dan buat basic maths insya ALLAH anak2 kita akan berada dalam kelompok pelajar arus perdana. Hohoho...bunyinya adalah sangat sofistikated kan?? Walau apapun, buat masa ini, kami tidak aim anak kami dapat top 10 pun cuma kami nak dia dapat straight As sahaja :D

Itu sahajalah yang ingin saya kongsi. Bukan semua sekolah buat program ini kepada ibubapa sebagaimana sekolah Usamah dan Uwaiys buat tapi sekolah Asmaa' tidak. Jadi, ini adalah sebagai langkah persediaan buat kawan2 yang mana mempunyai anak yang kini berada dalam darjah 2 dan ke bawah. 


Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!