Friday, August 26, 2011

Resepi : Masak Lemak Lobak Putih

Bismillah,

Maaple gambonye tak menggiurkan... plus kamera pun sila paham sendiri :P


Bahan-bahannya :
1 biji Lobak putih ~ kopek kulit dan potong ikut suka
Santan secukupnya
segengam ikan bilis
1 biji bawang besar ~ belah kasar2
2 ulas bawang putih ~ hiris
sedikit bihun (saya tak guna suhun, memang guna bihun)
garam secukupnya

Masukkan semua dengan api yang kecil dan rajin2 kacau. Dah mendidih baru masukkan sedikit bihun. Dah tutup api baru masuk garam.

Khasiat lobak putih :
  • Menambahkan susu badan
  • Bermanfaat bagi gigi, gusi, saraf, rambut dan kuku
  • Merangsang nafsu makan.
  • Meringankan gugup dan darah gemuruh.
  • Baik untuk mereka yang menghadapi masalah pernafasan
  • Mengatasi masalah pencernaan
  • Meredakan sembelit
  • Merawati selsema
  • Membantu mengurangkan kelebihan berat badan atau obesitas dan melarutkan batu empedu.
  • Membantu dalam kes tuberkulosis.
  • Lobak juga mempunyai kesan diuretik ringan, meningkatkan pengeluaran urin oleh buah pinggang (elok untuk pesakit batu karang).
  • Baik untuk pesakit diabetes.
Kalau saya beli lobak putih atau peria, saya akan beli satu saja. Atau jika perlu beli 2-3 biji, saya akan pilih yang kecil2 sebab yang makan tu mungkin umi dengan abahnya aja. Anak2 akan makan tapi kena main paksa sikit :P Dulu kecik2 saya tengok je orang2 tua makan sayur2 yang begini tapi skang saya dah mengambil tempat orang tua2 itu dan anak2 saya telah menggantikan saya :))

1 comment:

  1. Selamat Hari Raya Aidilfitri...
    Maaf Zahir Batin..
    www.tetikusrusak.net

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!