Thursday, August 11, 2011

Bagaimana Menggalakkan Anak Membaca Buku

Bismillah,


Sebelum ini saya telah menganjurkan satu giveaway dan ini adalah kompilasi bagaimana menggalakkan anak membaca buku dari semua peserta. Barangkali ada yang bertindih jadi saya harap kalian tapis sendiri semuanya ye :)


*Saya dah cuba klebek width dan height yg sesuai untuk buat scroll box tp nampak gaya nya tak menjadi jugak huhuhuhu... 







600px; height: 300px;">


Peserta Pertama :  http://yatiechomeyllovecontest.blogspot.com/2011/04/giveaway-bagaimana-menggalakkan-anak.html



1) Jadikan sesi membaca menyeronokkan dan tiada tekanan
• baby will respond much better to game oriented activities and very brief reading sessions.

• Membaca sambil bermain. Jangan sesekali paksa dia tapi bila nak ajak belajar, mommy/daddy kena buat bagi baby rasa excited nak belajar.
• Make the learning session fun for the baby



2) Sediakan persekitaran yang sesuai untuk anak membaca dan belajar

• seeloknya sediakan kerusi + meja + alatan untuk dia belajar

• I pernah share tentang macamana menyediakan persekitaran kondusif di rumah. Kalau tak pernah baca, try klik link ni Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori Method

+- sambil tengok educational DVD, sambil jugak ada Alphabets Board (that yellow toys) kat tepi, dan jugak kertas untuk menulis. Tak lupa, buah-buahan untuk makan masa belajar gatai -+


3) Kurangkan segala gangguan persekitaran
• tutup segala mak nenek TV, laptop, radio and etc
• this way we can also teach baby that study time takes place without the television.


4) Pelbagaikan aktivit

• Pelbagaikan aktiviti, semua benda boleh jadi educational toys.
• Tak semestinya kena ada educational toys mahal2 baru boleh buat dia belajar/membaca. Buat sendiri pun takpe, asalkan menarik di pandangan mata baby.

5) Pelbagaikan alatan bantu mengajar/membaca 
• Sediakan buku cerita banyak2 takpe, biarlah dia nak belek2 je laju2. Mula2 dulu baby SN pun gitu jugak, tapi lama2 dia faham lah yang buku tu untuk di baca. Sekarang ni, dia sendiri akan ambil buku dan suruh mommy/daddy baca kan untuk dia.


http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUas4sCcn3I/AAAAAAAAKE0/MP-HlkivUH4/s1600/DSC_0022.JPG 
+- eceh, siap ternganga2 mulut baca buku -+


• Kalau dia boring baca buku cerita, bagi pulak toys. Sambil baby bermain, kita boleh ajar jugak. Contohnya kalau dia main kereta, kita boleh cakap; " This is a car. It is a black car. This car is small". . Buat banyak2 ayat yang sebut perkataan "car" tu. 


6) Mood yang baik 

• Mulakan sesi belajar masa mood mommy & baby sama2 elok.

• Kalau tengah hangen satu badan, seeloknya bagi cool down dulu. Avoid launching sessions when you are angry, upset, or when baby is moody and whiny. 


7) Regular basis 

• Baby SN stay kat nursery dari pukul 9pg-6 ptg. So, learning session with mommy/daddy can only be at night, after dinner. Kat nursery, memang teacher dia tak ada ajar alphabets; so memang dia kenal A-Z solely from the learning process at home.

• Peruntukkan 15-30 minit masa setiap hari, jangan lama sangat sebab takut dia boring. Seeloknya buat pada masa yang sama setiap hari so that baby akan tahu bila masa untuk belajar, dan bila masa nya untuk main. 

• bukan setakat baby nak kena stay focus, mommy pun kena focus sekali. Jangan masa tengah ajar anak, sambil2 tu jugak tangan sibuk nak main FB lah, blog lah gatai eheh


8) Sentiasa berfikiran positif

• Jangan mudah nak give-up kalau kita rasa macam apa yang kita ajar tu, baby tak ingat pun. Kadang2 diorang memang faham, cuma tak tahu macamana nak express it properly. Jangan lah baru ajar seminggu, dah expect baby untuk pandai tulis karangan terus kan! gatai LOL. 



9) Hargai usaha anak

• Setiap kali dia berjaya baca dengan sendirinya, bagi tepukan dengan over dan pujian melambung supaya dia excited nak belajar lagi lepas ni.

1. Keluarga Ana jenis yang suka berjalan-jalan ke pasaraya walaupun tak membeli dan hanya sekadar mencuci mata. Tapi Ana dan suami berpendapat, di pasaraya juga anak-anak boleh didekatkan dengan buku. Bagaimana caranya?

(a) Bawa pergi ke perpustakaan... Perpustakaan juga ada dalam pasaraya seperti contoh Pasaraya Jaya Jusco Bandar Perda, Seberang Perai-- Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri perlu lebih banyak adakan Perpustakaan di pasaraya sebab memang cara hidup masyarakat sekarang suka berjalan di pasaraya sebab di pasaraya ada tempat permainan, tempat makan, barang-barang keperluan.
Semuanya boleh diperolehi dalam satu tempat.
Lagipun dalam pasaraya, sejuk aircond..ahaks!
(b) Kerap membawa anak-anak ke kedai buku, waima kedai kecil yang berada di tepi-tepi jalan. Oh, ya, kedai buku juga terdapat banyak dalam pasaraya besar seperti Popular, MPH, Times, Kinokuniya dll.
(c) Bawa ke pameran/pesta buku seperti gambar di atas yang diambil ketika ke Pesta buku Negeri Perlis yang baru sahaja berlangsung pada penghujung Mac yang lalu.

2. Kalau dah belikan mereka buku, jangan pula kita sebagai ibu bapa biarkan mereka meneroka sendiri.
Ibu bapa juga perlu bersama-sama dengan anak-anak membaca ataupun sekurang-kurangnya berada di samping mereka ketika membaca buku (jangan pula kita buat kerja lain seperti menonton tv).

3. Pengaruh daripada adik-beradik dan ibu bapa- bermaksud, ibu bapa kena tunjuk contoh suka membaca. Semasa kita membaca, kita panggil mereka untuk sama-sama membuka buku mereka. kalau ada adik-beradik yang lebih dewasa, secara tak langsung boleh beri pengaruh kepada anak-anak yang lebih kecil untuk sama-sama mendekatkan diri dengan buku.



Peserta ke 3 - http://attuffahumairah.blogspot.com/2011/04/giveaway-bagaimana-menggalakkan-anak.html



1. Semasa di dalam kandungan, kami sudah beberapa kali qatam al-Quran selain membaca bahan-bahan ilmiah lain.
2. Saya mula membacakannya sirah Rasulullah SAW dan para sahabat ketika usianya dalam hari sebagai teman tidurnya sehingga kini.
3. Selain itu saya membelikannya pelbagai bahan bacaan yang bewarna untuk merangsang minatnya kepada buku.
3. Mula mengaji iqra' ketika usianya 6 bulan dengan mengambil jarinya tunjuk ke huruf bertanda di dalam Iqra'.
4. Kini sedang berusaha menggunakan alat bantuan mengajar seperti Al-Furqan dan kad imbas Al-Barqy sebagai persediaan awal ke arah hafiz kecil. (main kejar-kejar kerana Muhammad hanya dapat memberi tumpuan untuk beberapa ketika sebelum menyambung semula aktivitinya ;)
5. Menjadi rutin harian kami suami isteri MESTI membaca 2 helaian kalamullah setiap kali selepas solat Subuh paling kurang dalam sehari. Muhammad mengaji bersama kami sekiranya terjaga awal dari tidurnya. Muhammad menunjukkan minat seperti khusyuk ketika kami membaca Al-Quran. Ini salah satu cara kami menarik minatnya kepada Al-Quran.


InsyaAllah dengan keberkatan pengasuh Muhammad menjaganya ketika saya dan suami keluar bekerja mencari redho Allah, perkataan 'ma ma' dan 'ba ba' sudah keluar dari mulutnya sama seperti helaian pertama di dalam buku 'Al-Furqan' jilid 1.

Bangun tidur..terus nak baca buku..hehe


Bagaimana saya meransang atau menggalakkan anak membaca buku?
erm,kami belikan dia kamus ensiklopedia disney dari auni kecil lagi. Seusia dalam beberapa bulan dan juga buku2 atau kamus kecil bergambar tu. Memang dia suka. pada mulanya dia koyakkan la buku2 tu. Tapi sekarang dia suka belek2. taktau la dia minat membaca ataupun tak, tapi dia suka tengok buku2 dan majalah2. Kami belum sediakan tempat membaca yang condusif.


Merata-rata dia bawa buku atau majalah yang dia suka. Ke bilik tidur la, meja makan la..hehe
Takpe la sepah2 pun..asalkan anak suka membaca. Oh ya, dia juga suka bacabelek2 buku Iqra' tu.




Anak saya namanya Nur Aina Balqis.. Umurnya baru setahun jagung.. hehehe.. setahun lebih baru ler.. Tapi, bak kata orang.. Kalau nak melentur buluh ni biarlah daripada rebungnya.. Erm.. bagi memenuhi syarat contest ini, saya nak bercerita sikit bagaimana saya cuba.. dan cuba.. dan terus mencuba untuk merangsang @ menggalakkan anak saya membaca buku... ( gambar kat atas tu time dia kecik lagi ).. Tapi dia ni memang pantang nampak buku.. Maybe sebab mak dia ni pun gilakan bahan bacaan kot...

Okeylah, berbalik pada topik kita, saya sebenarnya cuba merangsang anak saya ini semasa ia di dalam perut saya lagi.. Daripada saya start mengandung, saya selalu membaca majalah.. dan majalah yang menjadi kegilaan saya time itu ialah Pa&Ma.. Maklum, kat dalam majalah itu, banyak info berguna untuk bakal ibu.. So, saya persiapkan diri saya dengan info menarik & berguna itu daripada bahan bacaan tersebut.. Saya juga lagilah suka membaca sebab saya tahu, baby dalam kandungan pun sedikit sebanyak akan dipengaruhi oleh perlakuan kita semasa mengandung.. Dan ternyata, bila ia lahir & membesar, saya mula nampak yang dia sukakan buku... Pernah juga saya letakkan buku & alat mainan di depannya, & apa yang saya sudah jangkakan.. dia merangkak ke arah buku... Dan dari itu, saya sudah tahu minatnya.. walau pun dia masih belum boleh membaca ...



Saya juga selalu bacakan cerita kanak2 & teladan untuknya.. Kadang2 terpaksa pula berebut sebab dia mahu memegangnya sendiri.. Hehehe.. Memang kelakar kalau dilihat perangainya yang sukakan buku ni.. Selain itu juga, saya bagi dia pen & kertas untuk dia menconteng.. Walau pun sekadar menconteng, tetapi, saya mahu memupuk minat dia untuk menulis & membaca ... Alhamdulilah, sedikit sebanyak, dia lebih khusyuk dengan pen & buku daripada diberikan alat mainan yang lain ... Entah sudah berapa buah majalah Pa&Ma saya yang koyak kerana dia membaca.. hehehe.. Tak kisah ler, janji dia semakin minat..
Gambar yg saya pertaruhkan. Sessi membaca bersama sikecil tersayang, 

Nia Syuhada.

  • Tuliskan bagaimana anda merangsang atau menggalakkan anak anda membaca buku.
Sedari awal lagi sy mmg bercadang utk memperkenalkan buku2 atau bahan bacaan kepada Nia di awal usianya. Barang permainannya adalah buku2. Walaupun dia masih kecil (nak masuk 3bulan), sy pernah terbaca bahawa ransangan pada usia ini paling berkesan. Buku pertama utk Nia yg sy belikan masa umur nya 2bulan setengah, ketika ini dia sudah pandai melihat warna2 yg terang. Kalau sy membaca, sy akan mengajak sikecil bersama. Semoga dengan cara ini, Nia akan cenderung utk membaca buku2 nanti. 


Budak yang umurnya bawah 9 tahun lebih tertarik dengan buku yang berwarna dan banyak gambar.. dan satu hari satu buku kecil...atau satu cerita sebelum tidur untuk satu hari



Sedang belajar Iqra


Saya percaya pembelajaran boleh berlaku di mana sahaja. So, tak kirala di mana kami berada saya akan cuba memberi input yang berguna. Kalau di dalam rumah,saya kira pembelajaran agak formal dengan alat bantuan mengajar tu semua. Kalau dalam kereta saya suka mengajak si kecik tu menyanyi nursery rhythm, kenalkan warna-warna yang ada disekeliling dan mengajarnya mengenal abjad dan nombor dengan membacakan no pendaftaran kenderaan. Kanak-kanak sangat suka dengan muzik dan warna-warna terangkan. Sebab tu saya suka cari lagu-lagu yang senang dan ada unsur pendidikan. Antara lagu kesukaan Najla lagu ABC, mari mengira, Mengira dalam bahasa arab, bangau oh bangau & twinkle2 little star.

Dalam mendidik anak-anak, saya lebih menerapkan konsep "Ibu bapa adalah model utk anak-anak". Untuk mendapatkan anak yang suka membaca, pertama sekali kita mesti tunjuk sikap rajin membaca tu kepada anak-anak. Di waktu lapang, saya lebih suka meluangkan masa dengan membaca buku atau majalah kegemaran.


Gambar kat atas ni saya snap semasa saya sedang membaca majalan Pa&Ma. Sebenarnya mereka sedang meniru aksi saya yang sedang membaca. Dikeluarkan semua buku-buku yang ada dan mereka belajar mengenal objek-objek dari buku yang ada. Gambar ini diambil pada tahun lepas iaitu semasa Aisyah dan Irfan masing-masing berumur 3 dan 5 tahun.

Semasa keluar membeli belah, saya juga suka meluangkan masa mencari bahan bacaan di kedai buku. Kalau di Kelantan, antara kedai buku yang popular adalah Kedai Buku Muda Osman. Biasanya kami sekeluarga akan meluangkan masa mencari bahan bacaan besesuaian dan membenarkan anak-anak memilih satu buku yang mereka berkenan. Satu buku utk Aisyah dan satu buku utk Irfan. Kaedah ini mmg berkesan untuk menggalakkan kanak-kanak sukakan buku. Kata orang tua tua, 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'. Biar minat tu ditanam sejak kecil walaupun mereka masih belum pandai membaca. Suka tengok gambar kat bawah ni...
Irfan ralit membaca hingga tertidur...


1. Langkah pertama untuk menanam minat membaca ialah menyediakan bahan bacaan iaitu buku yang sesuai dan mudah dicapai oleh anak itu sendiri, jadi tempat penyimpanan buku haruslah sesuai dan mudah diambil


2. Role Model: ini bermaksud kita sendiri mesti rajin membaca, jadi barulah anak ada seseorang untuk dicontohi. Apabila ibu-bapa rajin membaca ianya juga secara tidak langsung akan menjadikan anak berminat untuk membaca




3. Menjadikan buku sebagai hadiah, jadi anak akan menggangap bahawa buku adalah sesuatu yang berharga




4.Jadikan membaca sesuatu yang menyeronokkan, gunakan tona suara yang berbeza, berlakon atau apa sahaja bagi membolehkan sesi pembacaan tersebut menghiburkan.




5. Baca berulang kali- Jadikan amalan membaca satu rutin




6. Tutup Televisyen-ini bermaksud, jauhkan dari segala unsur luar yang boleh mengganggu sesi pembacaan




Menggalakkan anak membaca bukanlah sesuatu yang sukar asalkan kita mempunyai usaha ke arah itu

  • Terapkan minat pada buku sedari awal lagi (kena bagi anak cnitakan buku dulu)
  • Perkenalkan anak dengan pelbagai jenis buku
  • Baca sekali dengan anak
  • Jadi contoh pada anak. Nak anak suka baca buku, mak ayah pun kena suka juga la baca buku








 
Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!