Saturday, April 07, 2007

How much water do you need a day?


Assalamualaikum,
Selalu sangat suami saya hulur kat saya segelas air ke, susu ke...Baik kan? Tu la pasal sayang haha..Kalau ikut saya tak minum air pun takpe, tapi bg suami saya benda mcm ni sangatlah wajib. Tambah kalau time demam, dia boleh minum bergelen2 air utk mengalirkan haba dari dalam badan lebih cepat. Ada logiknya jugak ye...

Air adalah satu struktur penting dalam badan..Maunye tak penting kalau difikirkan badan kita mmg dipenuhi air. Darah kita aje dah namanya air...acu kalau takde darah..Kalau takde air, maka ibarat kete takde pelincir la body kita..

Secara puratanya org dewasa akan kehilangan 2.5 liter air melalui pelbagai aktiviti harian..bernafas, buang air lagi, peluh lagi...Tapi Tuhan tu maha Kaya maka apabila kita punya badan kekurangan air, ia akan menghantar tanda yg kita sedang kekurangan air.

Antara tanda yang akan kita alami adalah keletihan, ketidakselesaan tak pun bahasa biasanya adalah rasa haus. Kalau pada budak2 tanda nya adalah kekeringan pada kulit dia. Selain dari tu, kedut2an (tanda penuaan la lebih kurang) juga berpunca dari kekurangan air. Semakin byk kita kekurangan air, semakin tua lah kita kelihatan.

Penyakit juga akan mudah kita dapati kalau kita kekurangan air. Jika keadaan ni tak diatasi, sel dalam badan akan menyerap kandungan air dalam darah dan ini akan menyebabkan jantung kita bekerja dgn kuat nantinya. Pada masa yang sama buah pinggang juga tak dapat mencuci darah dengan baik. Bila darah tak dicuci, bebanan ni terpaksa la ditanggung oleh hati dan organ lain yang akan menyebabkan tekanan pada organ lain. Mcm ni lah ibaratnya, kita ni keje pegawai bank, ari2 ngadap duit, tetiba posmen takleh bagi surat, maka kita yg jadi pegawai bank kene anto surat..takke beban namanya tu kan?

Keadaan lain yg mungkin akan kita tanggung adalah pening2, selsema, kulit kering, jangkitan saluran najis, sembelit,buasir...Ibaratnya, ade seorg Doktor kata, kebanyakan penyakit adalah disebabkan oleh punca asal iaitu kekurangan air..Jadi mcm mana kita nk tau berapa jumlah air yg diperlukan oleh badan dalam sehari2??? Umumnya, kita kene minum satu ounce air utk setiap 2 pound berat body kita.

Ataupun, boleh amik calculator dan kira mcm ni
Berapa liter air yg diperlukan oleh badan = (berat dlm KG)x 33 (jawapannya dlm ml)
Sebagai panduan, 1 liter adalah sebanyak satu botol besar mineral tu...OK ye...
Comments
0 Comments

0 cool comments:

Post a Comment

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!