Bismillah,
Selalu kalau buat nasi goreng mmg susah nak habis. Maksud saya nak habiskan sekuali. Sebabnya adalah tak sedap. Cuba gitu gini begitu begini tak juga jadik2. Akhirnya, pada satu masa, setelah berusia 31 tahun barulah saya rasa reti nak buat nasi goreng. Yang penting saya tak boleh guna cili kering yang di blender atau cili boh tu.
Sekadar tumis bawang merah....lepas tu combine dengan ikan bilis dan nanti pecah telur dan cukupkan rasa masin maka ia dah jadi sedap. Satu lagi kalau buat nasi goreng kerabu. Tapi nasi goreng kerabu saya ada kantan saja. Kat P.Putih ni ada satu makcik jual 3 kuntum RM 1. Daun kunyit susah nak jumpa orang sini jual dan rumah saya plak daun kunyit baru besar ibu jari.
Haritu dah berzaman tanam tapi hilang ditelan bumi. Baru2 ni saya gi market dan kutip lg kunyit yang dah keluar sikit pucuknya tu. Sekarang alhamdulillah 3 dah tumbuh tu pun kene rajin jenguk sbb takut anak2 siram air lebih. Halia pun tumbuh sepokok juga... Hehehhee...lepas ni senang la kalau nak buat nasi goreng. Daun kunyit dah ada, serai pun ada....tinggal nak tanam bunga kantan aje. Oh ye...kangkung ai pun dah tumbuh tauuu malah dah byk kali dah masak.
Selalu kalau buat nasi goreng mmg susah nak habis. Maksud saya nak habiskan sekuali. Sebabnya adalah tak sedap. Cuba gitu gini begitu begini tak juga jadik2. Akhirnya, pada satu masa, setelah berusia 31 tahun barulah saya rasa reti nak buat nasi goreng. Yang penting saya tak boleh guna cili kering yang di blender atau cili boh tu.
Sekadar tumis bawang merah....lepas tu combine dengan ikan bilis dan nanti pecah telur dan cukupkan rasa masin maka ia dah jadi sedap. Satu lagi kalau buat nasi goreng kerabu. Tapi nasi goreng kerabu saya ada kantan saja. Kat P.Putih ni ada satu makcik jual 3 kuntum RM 1. Daun kunyit susah nak jumpa orang sini jual dan rumah saya plak daun kunyit baru besar ibu jari.
Haritu dah berzaman tanam tapi hilang ditelan bumi. Baru2 ni saya gi market dan kutip lg kunyit yang dah keluar sikit pucuknya tu. Sekarang alhamdulillah 3 dah tumbuh tu pun kene rajin jenguk sbb takut anak2 siram air lebih. Halia pun tumbuh sepokok juga... Hehehhee...lepas ni senang la kalau nak buat nasi goreng. Daun kunyit dah ada, serai pun ada....tinggal nak tanam bunga kantan aje. Oh ye...kangkung ai pun dah tumbuh tauuu malah dah byk kali dah masak.
tgk pon dah tau sedap kak..
ReplyDeletehuhuhuhu.....sedap utk makan sendiri je... kalau jamu org tak konpiden lg :P
ReplyDeletepijah,nak lg sedap goreng ikan bilis asing,pastu myk yg sama guna utk tumis..last dah dah angkat br msk blk ikan bilis td..
ReplyDeleteWah...petua best tu...saya mesti pilih
ReplyDeleteok lg tu kak pija..sy penah dgr org tu msk nasi goreng letak ayor...patut le susah nk habis katenye...xsedap...
ReplyDeletenasi goreng sy pun kdg2 mnjadi kdg2 tidak..haha..yg pnting nasi tu jgn lembik..keras2 lg bagus,so nasi grg tu akan jadi sebutir2 baru cntik...
a'ah...sblm ni yg tak menjadi tu sbb dia tak jadi sebutir2 ah...huhuhu
ReplyDelete