Sunday, June 26, 2011

Zikir Ya Latif - Melembutkan Hati

Bismillah,

Pertama sekali, please take note that yang saya selaku penulis entry ini bukanlah nak menunjuk yang saya ini kuat berzikir. Saya cuma mahu kalian yang membaca faham bahawa zikir ada gunanya dalam kehidupan. Lalu, atas sebab ia (zikir) mempunyai kegunaan maka, wajarlah kita sebagai pengguna menggunakannya untuk kemaslahatan hidup.

Bukan apa, menjadi penulis, walaupun sekadar picisan seperti saya pasti ada yang terasa. Seperti yang dikata dek Mommy Lyna ni :

OK...meh nak cerita apa dah jadi pagi tadi :


Sampaikan ada yang suruh cepat sebab nak tau cerita siap PM saya lagik :P ... Sebenarnya kalau cerita tu biasa2 saja, saya jawab anak2 saya menangis secara berjemaah. Walaupun nampak mcm tu aje, yang nangis tu bukan semua sekali, hanya Arwa dan Ahmadi saja. Tapi Ahmadi hentam menangis dekat sejam lebih. Siap saya terlena masa dia nangis tu (ibu apakah kamu ini Pijah???) sbb dah habis arah dah pujuk.

Sebenarnya saya tidak mengamalkan bercerita tentang perangai anak2 yang tak best. Perkataan ibu kan doa? Alangkan saya sebut perkataan 'manja' pada anak sulung saya yang masa tu baby lagi suami saya dah sound, apatah pula kalau saya guna perkataan2 yang negatif.

Punca dia nangis tengok bawah :


Makanya, di sini lebih kurang nak bgtau testimoni jika kita berzikir lah. Bila di google, saya jumpa banyak lagi testimoni zikir Ya Latif ni dan yang best boleh dibaca di sini dan di sini. Siap boleh elak suami kawin lain lagi kalau kita optimis dengan amalan ini..hak hak hak... Siaplah anda inciksomi :P Bini anda adalah optimis dalam bab2 ini...

Saya zikir Ya Latif tu guna lirik saya sendiri. Tapi saya ada jumpa di Youtube ini (tapi bila di baca, gunakan Ya Kafi bukan Ya Kahfi)


Juga boleh dibaca begini :
Kalau anda ingat alunan dalam zikir munajat, adalah sangat best untuk dilagukan.


2 comments:

  1. salam pija nak tanye
    adakah perkataan 'manja' tu sumting yg tak elok?? sbb pija ade mention, suami sound bile pija sebut 'manja' kt anak sulong dulu?

    yan selalu pgl anak2 yan manja.. kaklong budak baik, budak manja, budak cerdik, budak comel, budak cantik, budak rajin, budak bijak.. mmg klu puji2an tu sebut berderet2 camtu.. klu dia buat sesuatu yg dia bangga.. nnti lak cakap "ummi.. kaklongkan budak bijak, budak2 baik, budak rajin, budak manja, budak cantik.."
    gitula selalunye.. tak tau plak tak elok dipgl manja..

    biase zikir ni dibaca ketika budak tgh 'wat hal' ke?? bole tak kite baca selepas kejadian.. cth.. dia dah benti mengamuk.. baru kite baca.. atau baca2 standby sblm dia meraung2..

    cam kes anak yan.. si qis.. dia ske sangat p umah nenek dia.. wlupun dia dah janji sblm pergi tu, dia akan blk uma semula.. tp upenye tak, dia tido sane berhari2.. buleh ke baca zikir ni skang, sbb ms ni dia kt umah nenek dia..

    konfius penggunaan & takut obses sgt.. abis kpd semua perkara nak guna zikir ni..

    ReplyDelete
  2. Sila lihat link di bawah utk Zikir Ya Latiff:

    http://www.youtube.com/watch?v=WtkgRKTosTM

    thanks..selamat beramal..

    ReplyDelete

Please Leave A Cool Message For Me ;) Peace!!!